Het is misschien wel de grootste angst van creatieve makers: dat iemand anders hetzelfde idee, uitvoert én dan net iets eerder naar buiten brengt dan jij. Het zou goed kunnen dat deze angst werkelijkheid is geworden bij de podcastmakers van het Rijksmuseum van Ouden. Zij hebben ongetwijfeld weken- of maandenlang gewerkt aan een serie over de grote veranderingen in Nederland rond het jaar 1000, toen ze ontdekten dat NRC een paar weken voor hun geplande live-datum ‘Wilde jaren’ uitbracht. Een podcast die zich precies op deze zelfde periode richt. Toch verrassend, dat er binnen zo’n onderwerp ineens concurrentie is.
Breed publiek
‘Het jaar 1000’ van het Rijksmuseum van Oudheden sluit aan bij de gelijknamige tentoonstelling. En dat is een aanpak die bij steeds meer musea en culturele instellingen terug te vinden is, dus het gelijktijdig uitbrengen van een podcast die inhoudelijk verbonden is met de vaste collectie of een tentoonstelling. Slim, want de conservatoren van musea beschikken over veel kennis waarmee je in theorie dus vrij eenvoudig inhoudelijk sterke afleveringen kunt maken.
Door het vertellen van verhalen die ook buiten de muren van het museum toegankelijk zijn, bereik je - in theorie - een groter publiek dan alleen museumbezoekers. En de doelstelling daarbij hoeft niet alleen extra kaartverkoop te zijn: met het verspreiden van kennis onder een breed publiek, kun je als museum aan een maatschappelijke taak voldoen.
Netjes
In deze reeks staat in elke aflevering een ander thema centraal waar de conservatoren hun licht over laten schijnen. In de eerste aflevering gaat het bijvoorbeeld over de veranderingen in het Nederlandse grondgebied, want in deze periode maakte een groot deel van de woesternij plaats voor een gecultiveerd landschap.
De productie zit netjes in elkaar, vooral omdat het meer is dan een makkelijk gemaakte chatcast: de host verbindt de verschillende delen van de conservatoren met elkaar en voorziet ze van context. Soms is de informatiedichtheid wel wat aan de hoge kant, maar vooruit. Het levert hoe dan ook interessante inzichten op.
En misschien is ‘concurrentie’ van ‘Wilde jaren’ helemaal niet zo erg, aangezien het een algehele nieuwsgierigheid voor deze periode aanwakkert. Ondanks de thematische overlapping, zitten ze elkaar inhoudelijk nauwelijks in de weg.
Luister naar ‘Het jaar 1000’ op Spotify.
Meer luisteren?
Alle eerdere ‘podcasts van de week’ vind je op deze overzichtspagina. Op de hoogte blijven en nooit meer iets missen? Dat kan met deze handige afspeellijst op Spotify.
Maar geschiedenis-fanboys (en middeleeuwen-adepten) zoals ik zullen zich er alleen maar gefêteerd mee voelen. Alles luisteren!
Dank voor de tip weer Marvin!