De oprichter en eigenaar van Patagonia, Yvon Chouinard, geeft zijn bedrijf weg. Of tenminste: hij draagt het over aan een trust-fonds en een not for profit-organisatie die zich volledig richten op de strijd tegen de klimaatverandering.
‘Vanaf nu is Aarde onze enige aandeelhouder’, schrijft Chouinard in een open brief op de site van Patagonia, waarin hij zijn keuze toelicht.
In zijn relaas gaat de oprichter-miljardair in op de ontwikkeling van Patagonia om zich steeds meer voor het milieu in te zetten. Dat begon met het gebruik van materialen die het milieu minder belasten en het weggeven van 1 procent van de omzet. In 2018 heeft de onderneming zijn doel veranderd in: We doen zaken om onze planeet te redden.
Toch is dit niet voldoende, betoogt Chouinard: ‘We moesten een manier vinden om meer geld te steken in de bestrijding van de crisis.’
Opties
Een optie was om Patagonia te verkopen en al het geld te doneren, maar daarmee zou er geen zekerheid zijn of de waarden en werkgelegenheid van het bedrijf in stand zouden blijven.
Een beursgang was ook geen optie, volgens Chouinard: ‘Wat een ramp zou dat geweest zijn. Zelfs beursgenoteerde bedrijven met goede bedoelingen staan onder te veel druk om op korte termijn winst te maken ten koste van vitaliteit en verantwoordelijkheid op de lange termijn.’
De topman concludeert: ‘Eerlijk gezegd waren er geen goede opties beschikbaar. Dus hebben we onze eigen gemaakt.’
Gedeeld eigendom
Het eigendom van Patagonia komt nu in handen van twee organisaties. Het Patagonia Purpose Trust, opgericht om de waarden van het bedrijf te beschermen, bezit 2 procent van het bedrijf en alle aandelen met stemrecht. Alleen hier kunnen dus beslissingen worden genomen.
De not for profit-organisatie Holdfast Collective krijgt 98 procent van Patagonia in bezit, plus alle aandelen zonder stemrecht. Hier zit dus de economische waarde, maar zonder de bevoegdheid om beslissingen te nemen.
Holdfast Collective zal zich inzetten inzet voor de bestrijding van de milieucrisis en voor natuurbehoud. De financiering komt van Patagonia: elk jaar wordt het geld dat het verdient na herinvestering in het bedrijf als dividend uitgekeerd.
Hartekreet
Chouibard beëindigt zijn schrijven met een waarschuwing én een positieve hartekreet:
‘De aarde heeft immens veel hulpbronnen, maar niet oneindig, en het is duidelijk dat we haar grenzen van hebben overschreden. Maar het is ook veerkrachtig. We kunnen onze planeet redden als we ons ervoor inzetten.’
Plaats als eerste een reactie
Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!