
Marketingbureau Emakina veranderde in februari zijn naam in Empathy Lab en noemt zich sindsdien een AI-native bureau, gericht op senior marketingmanagers en digitale leiders. AI gaat namelijk veel verder dan alleen automatisering, vertelt Patrick van der Vliet als senior director of AI & immersive experiences bij Empathy Lab. ‘Er blijft een enorm speelveld van creativiteit waarin menselijke beslissingen altijd ongelooflijk belangrijk zijn’.
Wie aan AI denkt, denkt misschien aan sneller copy schrijven, het genereren van duizenden op elkaar lijkende afbeeldingen en efficiënter uitvoeren van data-analyse. Van der Vliet kent die processen, maar wil via het interview vooral benadrukken dat AI tot meer verschuivingen kan leiden. Er ontstaan namelijk nieuwe vormen van interactie en merkervaringen, stelt de topman. Het bureau ziet in AI een kans om ‘empathische connecties op grote schaal te ontwikkelen’ – dan snap je ook direct waar de naamswijziging in Empathy Lab vandaan komt. Het bureau maakt onderdeel uit van Epam Systems, een techbedrijf dat eind 2024 meer dan 61 duizend medewerkers had en vorig jaar een omzet van bijna 4,8 miljard dollar boekte.
Vacatures
Creatieve Marketing Communicatie medewerker
Stichting Federatie Financieel PlannersAccountmanager (digital) Intermediairs bij Ster
SterMarketing Manager
FloramediaEchte gesprekken voeren
Van der Vliet: ‘We zien hyperpersonalisatie als een hele grote kans. Door het opschalen via AI kunnen we personen één-op-één benaderen met hele persoonlijke berichten, om echt het gesprek aan te gaan’. Die ontwikkeling gaat het speelveld van marketingafdelingen veranderen, zegt hij.
Reclame kan persoonlijker en dus relevanter worden en het vak van de marketeer wordt mede daarom boeiender en uitdagender. Hoe? Volgens Van der Vliet enerzijds omdat AI dingen mogelijk maakt die voorheen ondenkbaar waren, bijvoorbeeld omdat er limieten waren in technische functies of omdat er logischerwijs geen budget was om de hele wereld rond te gaan om de mooiste, verschillende campagnebeelden te schieten. ‘Je kunt dus veel groter en breder nadenken over hoe je jouw merk in de wereld kunt plaatsen’, stelt Van der Vliet. ‘Er blijft dus een enorm speelveld van creativiteit waarin menselijke beslissingen altijd ongelooflijk belangrijk zijn'.
Volgend niveau
AI gaat de menselijke marketeer echt niet vervangen, stelt hij. Wel kan AI de marketeer dus helpen om zijn werk naar een volgend niveau te brengen. Dat gaat ook technische kennis vereisen. Aan werkgevers de opdracht om te investeren in educatie, innovatietrajecten en het creëren van veilige experimenteeromgevingen.
Empathy Lab experimenteert ook nog steeds – de AI-ontwikkelingen volgen elkaar immers snel op – maar heeft als bureau met duizenden medewerkers ook al de nodige AI-toepassingen ontwikkeld voor grote klanten. Wat valt Van der Vliet op in die processen? ‘Een veelvoorkomende uitdaging is dat de infrastructuur van klanten vaak nog niet klaar is voor AI. Data is vaak versnipperd over afdelingen, waardoor we parallelle trajecten starten: een innovatietraject en een traject om de benodigde infrastructuur op orde te krijgen’.
Reacties:
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee