Marketing Technology

Strengere regels voor adverteerders zijn nodig in strijd tegen adblockers

Gastblogger | 28 april 2017, 12:33

De drempel om te adverteren op het web is te laag.

door Mustafa Himdi

Deze week kwam het nieuws dat Google standaard een adblocker wil inbouwen in Chrome. Nogal opvallend voor een bedrijf dat bijna al haar verdiensten uit advertenties haalt, maar tegelijk een logische stap op weg naar een betere balans tussen inkomsten en gebruiksvriendelijkheid, iets wat elk bedrijf wil om mensen aan hun product of dienst te binden.

Het installeren van adblockers door consumenten wordt in stand gehouden door een overload aan online advertentie-uitingen. Bij een bezoek aan NU.nl vliegen de advertenties je om de oren. Alle uitingen vechten om je aandacht, met averechts effect want ze roepen eerder irritatie op dan dat ze tot conversie leiden. Daarom gaan er steeds meer stemmen op om advertenties klantvriendelijker te maken.

Irritatie verminderen
IAB Nederland, de branchevereniging voor digitale marketing, maakt zich sterk voor een zorgvuldige inzet van advertising en bekijkt hoe je deze klantvriendelijker kunt maken. Advertenties zijn namelijk nodig – het internet is niet gratis – maar ze hoeven niet opdringerig te zijn. Mensen moeten zelf kunnen kiezen of ze er wat mee doen. 

Stel je voor, je wilt een product aan de man brengen. Je kunt er dan voor kiezen om huis-aan-huis een foldertje in de bus te doen, of je kunt bij iedereen aanbellen om persoon je verhaal te doen. Twee benaderingen, met elk een heel ander effect op de consument. Het ongericht presenteren van banners is te vergelijken met de hah-folder. Mensen zitten er niet op te wachten en raken geïrriteerd door de hoeveelheid reclame.

Wil je irritatie verminderen, dan moet de kwaliteit van banners omhoog en moet je beter bedenken wat je met een banner wilt doen. Vanuit de mediastrategie bekijk je hoe je de juiste persoon op de juiste plek en op het juiste moment kunt bereiken. Je probeert dus meer in te spelen op de behoeftes van de consument in plaats van te schieten met hagel. Niet elke banner is interessant voor iedereen.

Kwaliteitsborging
Natuurlijk, targeten gebeurt wel, maar niet iedereen doet dit even goed. Er moeten daarom richtlijnen komen voor banners. Zeg maar, een kwaliteitsborging waardoor het niet voor iedereen mogelijk is om zomaar alles online te gooien. De drempel om te adverteren op het web is te laag. De controle door het IAB moet strenger en adverteerders moeten zelf ook bewuster zijn van internetvervuiling.

Adblockers zijn effectief tegen banners, maar content in de vorm van een blogserie komt er doorheen. Dan ben je dus al kwalitatief aan het adverteren. Plaats ads voor een voedselproduct op een receptenwebsite, en banners voor babyverzorging op een site voor jonge ouders. Gebruik data om de juiste persoon te bereiken op welke website ook, waardoor je wél relevant bent! Met andere woorden: denk aan een passend umfeld.

Verschuiving naar relevantie
Nu al vindt er een verschuiving plaats naar native advertising, omdat  je daarmee voor hogere impact zorgt en adblockers kunt omzeilen. Maar veel adverteerders blijven schreeuwen en werken daarmee bannerblindheid in de hand. Dus moeten we ons sterk maken voor meer kwaliteit op het net. Met effectieve reclame moeten we inspelen op behoeftes, in plaats van behoeftes te creëren die er niet zijn.

De installatie van adblockers is de afgelopen tijd al afgenomen, omdat steeds meer consumenten (mede door de campagne van het IAB) beseffen dat het internet niet gratis is. Maar het is wel zaak dat al die verschillende mensen geen ‘one size fits all’ aangeboden krijgen. We weten heel veel van klanten, laten we die kennis dan gebruiken om ze zo efficiënt mogelijk te faciliteren.

Mustafa Himdi is digitaal strateeg bij Dept

 

Over de auteur

Gastblogger
Adfo Groep plaatst regelmatig interessante gastblogs over het vak. Wilt u ook een vakinhoudelijke bijdrage leveren? Neem dan contact op met de redactie (redactie@adfogroep.nl) Lees meer over Gastblogger

Reacties op dit artikel (1)

Comment author avatar
Avatar

Hans Veenman

(28 april 2017, 14:10)
Het gaat nauwelijks om de kwaliteit van de banners. Heel veel mensen vinden een bannertje hier en daar helemaal niet erg en begrijpen best dat een website van reclame leeft.
Het gaat vooral om de kwantiteit. Het zijn er veel te veel, wat sterk vertragend werkt. En er worden allerlei irritante trucjes toegepast, zoals homepage-takeovers, over de tekst uitklappende reclame etc. Ook spionage wekt irritatie en vooral ook wantrouwen. Als je een website bezoekt van een bank, word je nog dagenlang bestookt met "relevante" banners. Vergeet het bespioneren van websurfers en laat advertenties aansluiten bij de inhoud van een pagina, zoals het aanvankelijk was bij Google Ads. Ook moeten ze niet te groot zijn.

Heus, het bijpoetsen van banners is niet genoeg. Op papier zien advertenties er ook nog steeds niet uit. Banners blijven altijd lelijk, omdat ze een ongewenste boodschap brengen.

Gerelateerde items Adblockers

Meer in channel Marketing Technology

Blijf op de hoogte

Van onze partners

Whitepapers

Populaire blogs