Interimmers: de jonkies zijn positiever dan de oudjes

Een substantieel deel van onze vakcollega’s is interimmer, freelancer of ZZP’er. Voor deze mensen verscheen deze week aardig nieuws. Twee onderzoeken concluderen dat jonge interimmers positiever over hun toekomst zijn dan oudgedienden. Ze zijn actiever op sociale media en voelen zich meer ondernemer.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

LinkedIn poll
Uit een poll van onder zo’n 550 interim profs blijkt dat meer dan 50% van de interimmers een (sterke) verbetering van de markt verwacht ten opzichte van 2010. Ongeveer een derde denkt dat de markt gelijk blijft. Opvallend is dat de jonkies positiever zijn dan hun oudere vakgenoten. Vertaald naar een rapportcijfer scoren respondenten van 29 of jonger bijna een 8. De 45-plussers scoren een magere 6,5. Helaas komt uit de poll geen opdeling per specialisme naar voren.

Interim index
Ook Atos concludeert in zijn halfjaarlijkse dat jongere interimmers positiever zijn en ze geven er een goede verklaring voor:“Jonge mensen zijn meer on the job, maken vaak gebruik van sociale media, hebben vaker aanvullende, betaalde nevenactiviteiten en leiden zichzelf meer op.” Wat kunnen de oudjes hieruit leren van de jonkies? Twee tips.

Tip 1: investeer in jezelf
Jonge interimmers hebben dus meer nevenactiviteiten en volgen meer cursussen, masterclasses, trainingen en studies. Zij investeren dus in hun netwerk, kennis en vaardigheden. Als rasechte ondernemers. Die investering blijkt enorm bij te dragen aan het gevoel van tevredenheid en vertrouwen in de toekomst. Leermomentje: heb je ‘alles al gezien’ en ben je gestopt met het investeren in jezelf? Get back in the saddle! Het marketingvak is continu in beweging. Sta niet van een afstand te kijken, maar participeer. Durf even leerling te zijn, in plaats van mentor.

Tip 2: gebruik social media
Het mag ons niet verbazen dat het ‘eigen netwerk’ het belangrijkste kanaal is voor acquisitie. En ook sociale media scoren goed, volgens Atos. Kort door de bocht is LinkedIn populair, Twitter wordt minder gebruikt en Hyves en Facebook worden gemeden als de pest. Een shocking 22% geeft overigens aan geen social media te gebruiken bij acquisitie. Hoor je bij die 22%? Ik heb geen idee waar je afgelopen jaren hebt gezeten, maar laat dit je wake-up call zijn. Give sociale media a try! Er zijn genoeg mensen die je willen helpen.

Verschil per specialisme
De beide rapporten gaan overigens alleen in op de sector waarbinnen een interimmer werkt. Maar dan vergelijk je nog steeds een algemeen interim manager, met een HR interimmer en een marketing interimmer binnen die sector. Zou het niet interessant zijn om ook een onderzoek te doen naar verschillen tussen interimmers op basis van specialisme? “Ja,”, zegt ">. “Daar gaan we snel een vervolgonderzoek op doen.” Ik ben in elk geval benieuwd naar de resultaten daarvan. Wordt dus vervolgd.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie