Razend reageren op ‘onrecht’ werkt averechts

Een lage stem, rustig tempo en beresterke articulatie doen wonderen

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Wat hebben Louis de Funes, Joe Pesci en Agnes Kant gemeen? Stoom uit hun oren! Net als Sjors de manager uit de klassieke Cup-a-Soup-reclame reageren zij pisnijdig op een verstoring of een andere ‘onrechtvaardige’ gebeurtenis. Dit noemen we het Donald Duck-syndroom: te veel op hoge poten.

Tongriem

Wat is dan te veel en te hoog? Het volume. Deze verontwaardigde schreeuwers moeten daar nogal wat van produceren om de ander te overtuigen dat hun idee over die verhoging van het budget voor communicatie toch echt ingebracht moet worden. Soms omdat zij niet goed van de tongriem gesneden zijn. Maar altijd is hun articulatie en het tempo waarin ze spreken niet in orde. Het gevolg: niemand luistert naar hun argumenten; de negatieve emotie stoot af.

Sjors de manager

Een wonderbaarlijke observatie. Immers, anger management concentreert zich rondom dure cognitieve therapeutische programma’s. Dit alles in een poging irrationele denkpatronen te beheersen: therapeuten leren Sjors de manager hoe hij minder razend kan reageren. Relatietherapie en mindfulness zijn andere veel gebruikte methoden om de onhandige boosheid te beheersen.

Vergeten katalysator

Werken ze? Jawel, maar de stem is dé vergeten katalysator. Een lage stem, rustig tempo en een beresterke articulatie doen wonderen. Anderen gaan dan écht naar je luisteren.

Gekidnapt door emoties

Hoe geeft de stem ons dit voordeel? We ontploffen voordat we hebben kunnen nadenken. De grijze massa is razendsnel gekidnapt door emoties. Maar toch helpt een effectieve stem ons om de man, die met zijn lange regenjas drie stoelen in de wachtkamer bezet houdt, in te laten schikken.

Verhoging

Testosteron lijkt het antwoord te zijn. Net zoals een krachtige power pose zelfvertrouwen kan geven door verhoging van het testosteron (zie video Amy Cuddy), zo doet een goede en krachtige stem dat ook. Alles wat we sterk neerzetten met ons lichaam geeft een mentale boost. Zó bekeken, zou je de stem dus als een sterk nón-verbaal middel kunnen zien.

Logopedist

Dus wat nu te doen met werknemers die aan het Donald Duck-syndroom leiden? Hup, stuur hen vandaag nog naar de logopedist!

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie