2008 toch nog redelijk jaar voor bureaus

Voor communicatieadviesbureaus is 2008 toch nog beter uitgevallen dan verwacht. Het gemiddelde bedrijfsresultaat voor belastingen steeg van 13,5 procent naar 15,6 procent van het bureau-inkomen. Dat blijkt uit de bedrijfsvergelijkende enquête die de Vereniging van communicatieadviesbureaus Vea jaarlijks onder haar leden houdt.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Daarmee valt het resultaat voor het eerst sinds jaren weer, overigens maar net, binnen de internationaal geldende norm van 15 à 20 procent.
De enquête laat een groei van de personeelskosten zien tot 66 procent van het bureau-inkomen. Daar de huisvestingskosten en de bedrijfskosten afnamen, daalden uiteindelijk de totale kosten met 1,4 punt naar 83,7 procent. Dit betekent een operationeel resultaat van 16,3 procent tegenover 14,9 procent in 2007.

Per fte vertalen de uitkomsten van de enquête zich in een verdere groei van de productiviteit. Bureaus tot 15 werknemers presteerden het best en bureaus met meer dan 40 werknemers het minst.
Het resultaat van de arbeidsmarktcommunicatiebureaus stond ook dit jaar sterk onder druk. Het resultaat voor belasting liep terug tot slechts 3,2 procent, wat een serieuze bedreiging betekent voor de continuïteit van dit specialisme.

Volgens de Vea hebben de leden vooruitlopend op de economische teruggang al in 2008 maatregelen genomen. Het personeelsbestand werd tussen 1.1. 2008 en 1.1.2009 met ruim 4,5 procent teruggebracht. De grote bureaus (>40fte) lieten bijna 10 procent van het personeel vertrekken. Dit stemt overeen met hun verwachting dat 2009 een inkomensdaling van 8,6 procent zal laten zien.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie