Kabinet ontvangt ruim 750 voorstellen voor corona-apps

De overheid heeft meer dan 750 voorstellen voor corona-apps binnen. Vijf voorstellen worden geselecteerd.

Het kabinet heeft meer dan 750 voorstellen van bedrijven en deskundigen binnen voor de corona-apps die het wil laten ontwikkelen. De komende dagen gaat 'coronaminister' Hugo de Jonge om de tafel met bedrijven, virus-experts en IT-, privacy- en veiligheidsdeskundigen. Volgende week moet er een goed voorstel liggen.

Dat zei de zorgminister woensdagavond in een persconferentie na crisisberaad van de regering. Dit weekeinde vroeg het kabinet bedrijven en deskundigen om voorstellen in te dienen. De deadline was dinsdag om 12:00 uur. Daar ontstond veel ophef over, omdat veel app-bouwers vonden dat het Paasweekend veel te kort was om met een gedegen oplossing te komen.

Lees ook: 'Bliksemtender' overheid wekt verbazing, hoe zit dat?

Met experts wil De Jonge kijken 'welke voorstellen de tests kunnen doorstaan'. Daarbij staat privacy centraal, benadrukt hij nogmaals. Onder die deskundigen is ook 'een aantal critici die zich hebben gemeld', aldus De Jonge. 'Natuurlijk wordt er ruimhartig meegedacht', zei de bewindsman lachend over sceptici.

Veel privacy-organisaties maken zich zorgen. 'In de aanbesteding is geen rekening gehouden met een aantal belangrijke voorwaarden', zegt Evelyn Austin, directeur van Bits of Freedom. 'Zo hoeft de broncode van de app niet openbaar te zijn, waardoor niemand kan controleren of de app ook echt doet wat-ie belooft. Dat maakt toezicht houden vrijwel onmogelijk, helemaal als er straks miljoenen gebruikers zijn.

Vijf voorstellen gepresenteerd

Vijf voorstellen worden geselecteerd. Deze moeten publiek gepresenteerd worden, 'zodat iedereen mee kan denken' over de uiteindelijke selectie. Nederlanders worden dus opgeroepen mee te denken over de apps. Zo hoopt het kabinet ook draagvlak te creëren in de samenleving. De Jonge denkt volgende week meer te kunnen vertellen.

Lees ook: Zorgen om privacy: 'Krijgen we straks te maken met corona-schaamte?'

Het gaat om twee apps: één die laat zien of een gebruiker in de buurt is geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn, en één die het vervolgens makkelijker maakt om vanuit huis contact te houden met de dokter. De minister hoopt overigens ook op 'extra bijvangst' van digitale voorstellen die bijvoorbeeld kunnen helpen met de terugkeer naar het 'normale leven'. 'Je moet altijd open staan voor allerlei digitale oplossingen.'

(ANP/Adformatie)

Volg ons liveblog over de coronacrisis.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie