Met deze apps wordt het leven niet leuker, maar wel makkelijker

Technologische oplossingen om het leven in het nieuwe normaal wat makkelijker te maken, schieten als paddenstoelen uit de grond.

Voor de corona-app van de overheid moeten we nog even geduld hebben, maar dat wil niet zeggen dat app-bouwers momenteel met de armen over elkaar zitten. In tegendeel: technologische oplossingen om het leven in het nieuwe normaal wat makkelijker te maken, schieten als paddenstoelen uit de grond. Een overzicht.

 

 

Tool voor klassenverdeler

Voor scholen die een corona-rooster willen maken waarbij kinderen uit het gezin in hetzelfde tijdslot vallen, is de online tool 'de klassenverdeler' gelanceerd. Met die tool, lekkercryptisch.nl/corona/klas, hoeft het nieuwe normaal voor ouders geen logistiek drama te worden, zegt bedenker Bert Slagter, die afgelopen week op Twitter een oproep deed of er interesse was in zo'n tool. En dat was nog zacht uitgedrukt. Slagter werd overspoeld met honderden positieve reacties. En dus begon hij te sleutelen.

Slagter: 'Op 21 april 2020 heeft de Nederlandse overheid aangekondigd dat de scholen vanaf 11 mei 2020 weer open mogen op voorwaarde dat de kinderen in kleinere klassen les krijgen. De praktische invulling daarvan is bij de scholen neergelegd. Deze tool helpt daarbij. Groepen worden in gelijke delen opgeknipt. Er wordt daarbij rekening gehouden met leerlingen die op hetzelfde adres wonen'

Boodschappen doen met de app GeenRij

De app GeenRij is fijn om de supermarktdrukte te vermijden. Iedere gebruiker krijgt een eigen tijd om naar de winkel te gaan. Op GeenRij.nu vul je je postcode en huisnummer in, waarop je een lijst krijgt van supermarkten in de buurt. Als je op een supermarkt klikt, krijg je een tijdslot waarin je naar die supermarkt kunt gaan. 'Als we dat met z’n allen zouden doen, dan zorgen we ervoor dat de drukte in de supermarkten verspreid wordt over de dag', laat software ontwikkelaar Geert-Johan Riemer weten.

Actueel inzicht in drukte op kantoor

Met de app BeeSafe krijgen organisaties en medewerkers een actueel inzicht in het aantal medewerkers dat op kantoor aanwezig is. De applicatie werkt vrij eenvoudig. Mensen die al op kantoor zijn checken in met de app. Zo weet het systeem hoeveel mensen er zijn. Sterker nog:  werknemers kunnen tot op de werkplek nauwkeurig aangeven waar zij zich bevinden. Een online dashboard laat iedereen op de werkvloer zien en toont of er nog ruimte beschikbaar is om op kantoor te werken. De app is binnenkort te downloaden in de app-stores.

Reserveringsapp voor ov

Wie mag er straks mee met het ov? Mogelijk komt er een reserveringsapp voor het openbaar vervoer, meldt NRC. Er is momenteel veel minder plaats in bussen en treinen en die ruimte moet goed verdeeld worden. Bij nieuwe versoepelingen van de regering kan er straks druk op het ov komen te staan. 

Een werkgroep van het ministerie van Infrastructuur, ov-bedrijven en reizigersorganisaties buigt zich nu over de vraag of dat met een app geregeld kan worden en hoe die zou moeten werken. Bepaalde groepen moeten voorrang krijgen, zoals mensen met cruciale beroepen. Er wordt ook gedacht aan speciale reisuren voor kwetsbare groepen.

Ook wordt gedacht aan speciale reisuren voor kwetsbare groepen en een verbod op reizen die niet noodzakelijk zijn.

Technisch gezien is een dergelijke app haalbaar. Er zijn al ov-bedrijven die iets soortgelijks gebruiken bij flexibele diensten. De handhaving is ingewikkelder.

Reacties:

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Bacon
Making life infinitely easier is not only possible but probable when you have a smartphone at your fingertips. Apps are fun, and these days, they’re also pretty darn useful to automate most of life’s mundane processes https://www.upsers.mobi/
Lees meer Lees minder
**Bold** _italic_
Uw emailadres wordt uitsluitend gebruikt om mogelijk contact met u op te nemen naar aanleiding van uw bericht en is alleen zichtbaar voor de redactie.
Advertentie