Drie alledaagse voorbeelden van Google Glass in de praktijk

Sinds November heb ik een Google Glass. Wat doe ik nu wel en wat niet? In deze korte praktische gebruiks analyze deel ik mijn inzichten en ervaringen over het alledaagse gebruik van een van de meest besproken hardware producten van het moment.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Ik heb de bril aangeschaft omdat mijn werkveld Augmented Reality is. Dat is de wereld waar digitale informatie en beleving gemengd wordt met de werkelijkheid. Als oprichter van Layar ben ik daar dagelijks mee bezig. Ons platform heeft 74000 gebruikers. Dat zijn marketeers, uitgevers, opleiders en anderen die Layar’s tools gebruiken om hun print producten te activeren met digitale content. Het potentiële bereik is groot, meer dan 38 miljoen mensen hebben wereldwijd Layar gedownload.

Google Glass heeft nog lang niet datzelfde bereik. In Nederland zijn er ±40 “brillen”. Dit is in vergelijking met het aantal smartphones nog lang niet zo veel. Wereldwijd zijn er in vorig jaar 1 miljard smartphones verkocht. In Nederland  alleen al zijn dat er 3.5 miljoen in 2013 zei GFK onlangs. De verwachting is dat wearables, de categorie waar Google Glass deel van uitmaakt samen met slimme horloges en armbanden, snel gaat groeien. En een ding weten we zeker, met een nieuwe succesvolle categorie: de groei ervan gaat altijd sneller dan gedacht. We zagen het met smartphones en met tablets.

Met Google Glass wilde ik niet beginnen met het uitdenken van theorertische mogelijkheden maar als gebruiker ervaren wat ik ermee doe en hoe ik dit ervaar. Ik wil eerst als “drager” meemaken hoe het allemaal is.  Als ik de bril elke dag gebruik ervaar ik vanzelf waarvoor en hoe ik hem vaak gebruik. En waarvoor niet.

Weet je overigens niet wat Google Glass is en wat je ermee kan? Kijk eerst even deze video: 

Foto’s maken en delen

Het maken van foto’s is verreweg het meeste wat ik doe met Google Glass. Ik neem foto’s van onverwachte leuke of interessante momenten.  of op een bijeenkomst en deel deze dan via de sociale netwerken. Vaak zit ik toch vooraan en kan ik zo de spreker en hun slide goed in een beeld samenvatten. 

Ik gebruik voornamelijk de knipoog functie waarmee je door te knipogen een foto neemt. Het is makkelijk een beeld te “zien” met de bril op je hoofd en snel de foto te maken. Mondeling geef je vervolgens aan dat het gedeeld kan worden en met welk bijschrift.  Als ik fiets neem ik door knipoog functie ook veel onbedoelde foto’s. De wind doet dan mijn ogen tranen waardoor ik knipper en weer een foto maak van het fietspad. Ik bouw zo een mooi archief op van mijn activiteiten.

Voor mij is sociale media al jaren een plek waar ik veel van mijn leven deel en met name in de vorm van foto’s. Zo blijf ik in contact met vrienden, familie en kennissen zonder dat ik iedereen hoef te bellen of te emailen. Ik geef ze zo’ een indruk van wat ik allemaal mee maak en wat er in mijn leven gebeurt. Ik krijg vaak leuke en nuttige reactie terug. Google Glass helpt mij dat beter te doen.

 

Chatten

Ik ben nooit iemand geweest die veel sms’t of emailt op z’n telefoon. Ik ben sowieso geen fan van typen laat staan op de telefoon. Chatten via Google Hangout doe ik soms. Sinds ik Google Glass draag doe ik dit meer. Vooral met personen in mijn directe omgeving. Het is zo makkelijk voor me om te zeggen “OK Glass, send a message to NAAM” om vervolgens voor de ontvanger bericht te “spreken”. Glass zet het vanzelf om in tekst. De ontvanger ziet het bericht in de normale chat window en kan zo reageren. En een reactie op Glass begin je door “Reply” te zeggen. Voor iemand die niet van tikken houdt is dit een uitkomst. De bril “spreekt” overigens alleen Engels, aangezien ik thuis Engels spreek en ook veel op kantoor is dat geen probleem.

 

Muziek luisteren

Ik luister elke dag muziek, onderweg en op kantoor. Op Google Glass kan je de Google variant van Spotify laden: Google Play Music. Voor zo’n 9 dollar per maand heb je dan onbeperkte muziek. Al een maand lang begin ik mijn dag met “Ok Glass, Listen to ARTIEST”. Ik heb de bijpassende stereo oordopjes en die werken goed. Na een maand kreeg ik echter bericht van TMobile dat mij data tegoed op was. Ik had meer dan 1.4 GB verstookt met de muziek service van Google. Inmiddels ben ik daardoor gestopt en terug naar Spotify op mijn mobiel waarmee ik tot nu toe geen data gebruik belemmeringen heb.

 

Het Mooiste Moment

Het mooiste moment voor mij met Glass was toen ik Layar er op draaide en een 3D model om me heen opende. Het was alsof ik me in een andere wereld begaf. Heel indrukwekkend om zo niet alleen Layar mee te maken op de bril maar ook hoe goed het werkt met “immersive” 3D. De kleine lens van de bril is voldoende om de “echte” wereld te laten verdwijnen. Het is het sleutelgat effect waarbij je hersenen instaat zijn het kleine beeld als alomvattend te laten lijken. Vergelijkbaar met als je een boek leest en de daarin beschreven wereld voor jou als echt ervaart.

Voordat we Layar bedachten was de Japanse anime serie Denno Coil een belangrijk inspiratie bron. In deze tekenfilmserie is te zien hoe een stel kinderen deels in een digitale wereld leven doormidden van AR brillen. Met Layar op Glass maakte ik dit nu voor het eerst ook in werkelijkheid mee.

 

De prijs

De grootste prijs die je betaalt met Google Glass zijn niet alleen de feitelijk kosten van $1500. Het is de aandacht die het trekt als je de bril op hebt buiten. Op straat kijkt men je na, hoor je om je heen “hey, dat is een Google Glass” of spreken mensen je erop aan. Hier moet je zin in hebben. Ik heb zo onverwacht hele goede gesprekken gehad in winkels en interessante mensen ontmoet. En soms is het niet mijn dag en heb ik geen zin in die aandacht. Dan doe ik hem niet op.

 

De Batterij

Voor mij zijn er geen batterij problemen. Net zoals mijn iPhone 5 gaat de bril aan de stekker zodra ik ergens zit. En als ik onderweg ben heb ik mijn mobiele batterij.

 

En nu?

Elke dag blijf ik Glass op doen om uit te vinden waar het werkt en waar het niet werkt. Bijna elke maand komt er een upgrade uit van de software en ook komen er vele nieuwe diensten uit. Heerlijk omdat allemaal te blijven verkennen naast de boven genoemde gebruiksmomenten. Daarnaast zijn we bij Layar serieus aan de slag met Glass. Daar over vertel ik een andere keer.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie