Facebook: 'Net zo gebrand op weren nepadvertenties als John de Mol'

De Mol tijdens hoorzitting: 'Facebook kan iets tegen nepadvertenties doen, maar wil niet.'

William Rutten

Facebook kán iets doen om nepadvertenties met Bekende Nederlanders over bitcoins tegen te gaan, maar doet dat niet. John de Mol zei dat vanmiddag tijdens de voortzetting van een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam tegen Facebook.

De Mol vroeg de rechter in september om alsnog vonnis te wijzen in de zaak rond nepadvertenties met zijn naam en beeltenis - en die van anderen - op Facebook. Hij wil dat het platform maatregelen neemt om de consument te beschermen tegen de misleidende bitcoin uitingen. Aanvankelijk vroeg de rechter beide partijen om met elkaar om de tafel te gaan. Die gesprekken bleken op niets uit te lopen, waarna de mediaondernemer de zaak voortzette.

De Mol wees er tijdens het kort geding op dat het gaat om 'onschuldige mensen die geloven dat ik ze aanbeveel ergens in te investeren.' 

Reactie Facebook

De advocaat van Facebook meldde dat er wel degelijk van alles aan wordt gedaan om de fake advertenties tegen te gaan. De afgelopen tijd zouden er ook geen bitcoin-nepadvertenties met De Mol te zien zijn geweest, zei de raadsman. Toch kunnen ze nog niet helemaal uitgebannen worden. 'De Mol vraagt iets wat technisch onmogelijk is.' Volgens de advocaat moet De Mol aangifte doen bij de politie.

Facebook reageerde later vandaag nog. Een woordvoerder noemt het idee dat Facebook de nepadvertenties in stand houdt om geld te verdienen 'onjuist en onlogisch'. 

Het statement: 'Wij zijn er net zo op gebrand om misleidende advertenties van Facebook te weren als John de Mol - we willen ze niet op Facebook zien en we verwijderen deze advertenties zodra we ze vinden. We nemen dit probleem zeer serieus.

We hebben daarom extra maatregelen genomen om ongeoorloofd en mogelijk schadelijk gedrag op Facebook op te sporen, en de bijbehorende advertentie-accounts te identificeren en te verwijderen. Deze bedriegers passen hun tactieken voortdurend aan om zo detectie te ontlopen. Daarom passen we onze processen continu aan.'

Deze oplichters misbruiken het Facebook platform om misleidende advertenties te plaatsen. We blijven klaarstaan om te voldoen aan John de Mol’s verzoek om data aan te leveren. Op die manier kunnen deze oplichters gevonden en direct aangesproken worden. Net zoals elk ander gegevensverzoek hebben we toestemming van de rechtbank nodig om dit te kunnen doen. We wachten op deze toestemming om de volgende stap te kunnen nemen.'

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie