'Aandacht maakt alles mooier' van Ikea nogmaals onder druk, FNV kondigt acties aan

FNV-bestuurder Marian Beldsnijder: 'De slogan "Aandacht maakt alles mooier", geldt absoluut niet voor de eigen medewerkers.'

December vorig jaar kwam Ikea negatief in het nieuws doordat werknemers een &;&; schreven aan oprichter Ingvar Kamprad. Uit angst voor mogelijke gevolgen schreven zij hun zonder naam en toenaam te vermelden. Zij schreven in een open brief – mede namens de FNV verspreid onder de landelijke media – dat er een angstcultuur heerst bij Ikea.

Geen slechte kerst
De timing van de brief was hoogst ongelukig omdat Ikea Nederland niet lang daarvoor de nieuwe merkbelofte &;&; had gelanceerd (beeld van de campagne bovenaan dit bericht). De marketing manager van Ikea Nederland, Jeroen Hubert, zei in februari dat hij nog altijd 100 procent . &;Mijn eigen team was ook totaal verrast en we konden niet bedenken waar het vandaan kwam. Mijn gevoel is dat er door de ontevredenen naar een te zwaar middel is gegrepen. Ik vind dit niet de juiste gang van zaken. Je moet met elkaar in dialoog zijn, ik kan er niet bij. Maar het is niet dat we daardoor een slechte kerst hebben gehad.’

Geen toeslag op koopavonden en zaterdag
Nu wordt Ikea wederom met het &;Aandacht maakt alles mooier&; om de oren geslagen en ook hier speelt de vakbond weer een rol. De FNV is niet akkoord met de onlangs gesloten cao bij IKEA en sluit niet uit dat er protestacties zullen volgen. Dat zei FNV-bestuurder Marian Beldsnijder woensdag in een reactie op het akkoord tussen IKEA en de &;eigen&; bond WIM. De FNV kan vooral niet leven met de afspraken over de pensioenregelingen en de versoberde regeling voor toeslagen voor werken op koopavonden en op zaterdag.

 

Beldsnijder: &;De slogan "Aandacht maakt alles mooier", geldt absoluut niet voor de eigen medewerkers.&; FNV legt het advies negatief voor aan de leden en maakt de komende twee weken een &;rondje langs de velden&; om de geluiden vanaf de werkvloer op te vangen. Ikea vindt dat er wel degelijk een &;goed akkoord&; is gesloten. De keten is van plan met medewerkers in gesprek te gaan om uit te leggen waarom dat zo is. Een zegsman van het woonwarenhuis zei het verder te betreuren dat FNV met acties dreigt.

IKEA telt in Nederland circa 5000 medewerkers. Zo&;n 600 van hen zijn aangesloten bij FNV. Van WIM zijn naar schatting 2000 tot 3000 werknemers lid.

Bron: ANP

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie