DNB: 1 op 4 Nederlanders bankiert mobiel

Het is belangrijk dat banken en consumenten het evenwicht tussen gebruiksgemak en noodzakelijke veiligheid blijven bewaken, meent De Nederlandsche Bank.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dit evenwicht is vooral belangrijk als de functionaliteit van mobiel bankieren verder wordt uitgebreid.

Sinds de introductie is mobiel bankieren in korte tijd enorm populair geworden, die er onderzoek naar deed. ‘Inmiddels bankiert ongeveer één op de vier consumenten via een mobiele telefoon en wordt de app minimaal één keer per week gebruikt.’ 

De toegevoegde waarde van mobiel bankieren is dat het eenvoudig, overal en altijd gebruikt kan worden. Het is daarom lastig om een extra beveiliging in te bouwen zoals extra verificatie met een bankpaslezer, want dat is niet gebruiksvriendelijk.

Het is een aanvullende dienst die door banken wordt aangeboden en zich vooral richt op het controleren van het saldo en het overboeken van kleine bedragen.

De functionaliteit van de mobiele app is dan ook beperkt, in tegenstelling tot van internetbankieren via een pc.  Maar volgens de DNB verhoogt deze beperkte functionaliteit de veiligheid van mobiel bankieren.

Een extra beperking die uit veiligheidsoverwegingen aan mobiel bankieren wordt gesteld, is dat er lagere limieten gelden voor overboekingen. Uit het onderzoek blijkt dat deze lagere limieten (bijvoorbeeld 750,- euro per dag of 1.000,- euro per week) voor de mobiele apps voldoende zijn: de bancaire app wordt namelijk vooral gebruikt voor overboekingen tot 100,- euro.

65 procent van de respondenten vindt bankieren via de mobiele app voldoende veilig tot zeer veilig.

Maar, zo waarschuwt DNB, criminelen zullen hun aandacht door de stijgende populariteit ook op deze vorm van bankieren gaan richten. Consumenten moeten opletten, maar ook voor banken is een taak weggelegd, ‘omdat banken, mede naar aanleiding van positieve reacties van gebruikers, hebben aangekondigd de functionaliteit van mobiel bankieren verder uit te breiden. Hierbij is het zaak om het evenwicht tussen gebruiksvriendelijkheid en veiligheid goed te blijven bewaken.’

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie