Helft Nederlanders wil keurmerk journalistiek

De helft van de bevolking wil een onafhankelijk keurmerk voor journalistieke kwaliteit.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Een dergelijk keurmerk laat het publiek zien welke nieuwsmedia journalistieke kwaliteit leveren. Drie op vijf Nederlanders wil zelfs dat nieuwsmedia financieel aansprakelijk worden gesteld voor de schade die kwalitatief slechte berichtgeving veroorzaakt. Journalisten die zich niet aan de regels houden krijgen een beroepsverbod (65 pct). Dat blijkt uit onderzoek van de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR) van de Universiteit van Amsterdam (UvA) uitgevoerd in opdracht van de landelijke Stichting Mediaombudsman.
Het onderzoek werd geleid door universitair docent Richard van der Wurff van deUvA en Klaus Schönbach, hoogleraar Algemene Communicatiewetenschap aan de Universiteit Wenen. TNS NIPO werd gevraagd om interviews uit te voeren onder een representatieve steekproef van 3.203 Nederlanders. Op die manier werden de opvattingen van de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder in kaart gebracht.

De onderzoekers stelden vast dat het Nederlands publiek zich opstelt als redelijk passieve nieuwsconsument. De meesten laten de nieuwsvoorziening graag aan de journalistieke experts over. Tachtig procent van de nieuwsconsumenten zegt het cruciaal te vinden dat die experts onafhankelijk zijn. Zij moeten nieuwsberichten en reclame, en feiten en opinie duidelijk van elkaar scheiden, en de verschillende opvattingen in de samenleving zo volledig mogelijk aan bod laten komen. Omgekeerd is slechts een vijfde van het publiek voorstander ervan dat de overheid een rol in de nieuwsvoorziening speelt door de nieuwsvoorziening te controleren of financieren. Nederlanders waarderen nieuwsmedia met een 7,0.

Het publiek is volgens de onderzoekers ‘duidelijk voorstander’ van een verscherping van het huidige model van journalistieke zelfregulering. Nu is het zo dat de Raad voor de Journalistiek alleen oordelen uit kan spreken maar geen sancties kan treffen. Een aantal nieuwsmedia trekt zich niets van de Raad aan. 56 procent van de Nederlanders is er voorstander van dat bij elk nieuwsmedium een onafhankelijke deskundige komt te werken die klachten van lezers, luisteraars of kijkers behandelt. En 65 procent vindt dat journalisten die zich niet aan de journalistieke regels houden, niet langer hun beroep mogen uitoefenen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie