NDP Nieuwsmedia: Printreclame heeft hoogste ROI

Reclame in tijdschriften en dagbladen heeft volgens NDP Nieuwsmedia de hoogste ROI.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Dat blijkt uit onderzoek van NDP Nieuwsmedia en GfK Panel Services naar de effectiviteit van media-inzet (dagbladen, tijdschriften, radio, televisie en online). Om inzicht te krijgen in het rendement werd de meeromzet van 10 campagnes afgezet tegen plaatsingskosten. Printmedia scoren daarbij het hoogst.


GfK registreert binnen zijn consumentenpanel zowel het aankoop- als het mediagedrag.  Door een link te leggen tussen media- en aankoopgedrag van de panelleden kan de impact van de campagne op de verkopen, de zogenaamde sales uplift worden berekend. Voor het project is gekeken naar campagnes van onder meer DE, Staatsloterij, Ikea, Vodafone en Kras.

Er zijn vijf mediakanalen in het onderzoek opgenomen: dagbladen, tijdschriften, radio, tv en online.

Print
Dagbladen behalen een ROI van 120 procent. Elke euro die adverteerders aan dagbladen besteden, heeft gemiddeld € 1,20 opgeleverd. Tijdschriften doen het nog iets beter met een ROI van 130 procent. Ze hebben volgens het onderzoek een laag, maar zeer gericht bereik.

RTV en online
Hoewel het bereik van tv en daarna radio hoog is, presteren deze kanalen met een ROI van respectievelijk 60 en 80 procent ondergemiddeld. Het massabereik biedt tv een goed uitgangspunt, maar door de overvloedige inzet neemt de effectiviteit af. Bij radio blijken vooral goed getimede, krachtige boodschappen goed te werken.

Online banners hebben in deze studie een gering bereik en een bescheiden impact. Omdat de prijs per GRP zo laag is, biedt dit kanaal echter toch gemiddeld 110 procent ROI.

Mediamix
Print levert als relatief duur kanaal het meest op. Per GRP zijn contacten in dagbladen fors hoger dan RTV. De impact is echter zo groot dat dagbladen een flink hogere ROI opleveren. NDP Nieuwsmedia concludeert dat het draait om verhoudingen binnen de mediamix. Het is aan te raden om niet te zwaar in te zetten op één kanaal. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie