Van speelgoed tot fietsen: Internet of Things verbindt alles

Berlijnse startup laat zien hoe IoT op zinvolle wijze kan worden toegepast in kinderspeelgoed.

Waar  ontwerpers en ontwikkelaars de handen vol hebben aan het ontdekken en leren begrijpen van de nieuwe mogelijkheden van Internet of Things, ligt de werkelijke uitdaging in het zoeken naar relevante toepassingen. Immers: waarom zou je alles willen verbinden? Wat hebben we aan connected speelgoed? Wat levert het op als je een fiets online kan traceren? Wat heb je aan een jas vol sensoren? Kunnen we ‘slimme producten’ maken die écht waarde toevoegen? 

Ontwerpen van IoT speelgoed

Een van de thema’s van ThingsCon is dit jaar het ‘Internet of Toys’, op 1 en 2 december in Amsterdam. Het ontwerpen van connected producten voor kinderen vraagt een speciale aanpak met extra aandacht voor de veiligheid. De eerste generatie connected speelgoed was eigenlijk meer een gimmick dan een echte toevoeging. Nu ontstaat er een tweede generatie waarbij designers steeds meer nadenken hoe de verbondenheid kan bijdragen aan het spelen. Tegelijkertijd zijn er ook zorgen, bijvoorbeeld over de privacy van kinderen. Alles wat connected is, is immers ook traceerbaar.

Een mooi voorbeeld is het nieuwe speelgoed Avakai, gemaakt door de Berlijnse startup Vaikai. Avakai is een houten pop die kan reageren op andere poppen en kan communiceren met kinderen. Avakai spoort kinderen aan om vrij te spelen met de pop en geeft geen vastomlijnde invulling aan het gebruik. Kinderen gebruiken hun fantasie om nieuwe spelvormen te bedenken.

Designer Justyna Zubrycka zal in het sprekersprogramma meer vertellen over het ontstaan en de designkeuzes van Vaikai. Tijdens een exclusieve workshop wordt met ceo Matas Petrikas doorgepraat over de relatie tussen spel en de verbonden dingen – en hoe kinderen van vijf hen geholpen hebben bij het ontwerp.

De internet fiets

Een andere workshop gaat na welke functies van de fiets interessant zijn om opnieuw vorm te geven. Wat gebeurt er als elk onderdeel van een fiets traceerbaar is? Het samen delen van fietsen wordt eenvoudiger, maar denk ook aan het beschermen tegen diefstal en slimmer navigeren. Taco Carlier, oprichter van VanMoof, zal onder meer vertellen over de .

Naast het ‘Internet of Toys’ en het ‘Internet of Bicycles’ besteedt ThingsCon ook aandacht aan onderwerpen als de makerscultuur in Shenzhen, het gebruik van data en conversational interfaces.

Tijdens het hoofdprogramma delen onder meer Ame Elliot (Simply Secure), Alper Cugun (schrijver) en Usman Haque (Thingful) hun visie op Internet of Things. Ook worden er diverse workshops aangeboden, van sessies over IoT in mode tot blockchain.  Het is hier te vinden.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie