Xugar komt met 'halfvolle suiker'

Het merk Xugar speelt met 'halfvolle suiker' in op de vraag naar gezonde zoetstof.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Suiker ligt de laatste jaren behoorlijk onder vuur en ook de kunstmatige zoetstof aspartaam is niet al te gezond gebleken. Een caloriearm en gezond alternatief blijft vooralsnog dan ook een ongevuld gat in de markt.

Het merk Xugar speelt in op deze behoefte met &;halfvolle suiker&;, ofwel: suiker met een vleugje stevia-extract: &;Hierdoor is een Xugar-stick net zo zoet als een suikerstick, maar met de helft suiker en dus de helft calorieën. 100% natuurlijk en fairtrade&;, zo luidt de belofte.

Stevia wordt over het algemeen naar voren geschoven als een natuurlijk en caloriearm alternatief voor suiker, maar in hoge dosering krijgt de stof een bittere smaak. Wel is stevia vele malen zoeter dan suiker, waaroor er veel minder van nodig is.

De theorie achter Xugar luidt: door een stevia-extract met suiker te mengen, wordt de lekkere smaak behouden, maar is 50 % minder suiker nodig.

Oprichter Ludo van der Wiel legt uit: &;Omdat ik zelf zoetjes in de koffie niet lekker vind, maar wel mijn suikerconsumptie wilde verminderen, zocht ik naar een smaakvol alternatief. Suiker voor 100% door stevia vervangen is lastig, omdat stevia een dropachtige smaak heeft. Suiker voor 50% vervangen bleek de juiste balans waarbij de koffie nog steeds perfect smaakt.&;

Hierbij moet overigens worden opgemerkt dat in verhouding maar heel weinig stevia-extract aan de suiker wordt toegevoegd (0.4%). De verklaring hiervoor is volgens Xugar dat stevia 250 keer zoeter is dan suiker, waardoor er maar heel weinig hoeft worden toegevoegd om de zoetkracht sterk te laten toenemen.

Xugar richt zich vooral op de consumtie bij de koffieautomaat en in de horeca. Xugar is bij de Makro te verkrijgen en wordt geserveerd bij het Grand Hotel Karel V in Utrecht en verschillende espressobars.

Concluderend: Xugar is dus eigenlijk geen &;zoetje&; of alternatief voor suiker, maar in wezen een zoetere variant van suiker, waardoor men er minder van zou hoeven te gebruiken. Zoals bij elke introductie van &;gezonde&; suikeralternatieven is het nu maar wachten op het oordeel van de voedingsexperts...

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie