Eerherstel voor de oermens

Als je verdwaald bent, ga je weer terug naar het punt waar je de weg nog wist. Verder terug dan naar de oertijd, dat kan bijna niet. Er is sprake van een nieuw verlangen naar een ruig, wild en woest leven. De stad is een woest woud, een jungle. Leven als een oermens, met wild eten en woest spelen, raw food en ruig trainen. Terug naar de natuur en de basis van ons bestaan.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Kringloopeconomie
Waardoor we de weg zijn kwijt geraakt? Wel, de financiële crisis is in feite een morele crisis. We zijn los geraakt van onze moraal en moeten weer terug naar de basis van ons bestaan. Weer in contact komen met onszelf, met elkaar en met onze omgeving. Er is sprake van een identiteitscrisis, zegt psycholoog Paul Verhaeghe. We zijn verdwaald in de tredmolen van consumeren en produceren. Terug naar de natuur en de tijd van 'oer' betekent ook terug naar de natuurlijke kringloop van onze economie.

Stadswild
Want zo brengen we onze dagen nu door. Onderweg van huis naar werk in auto of trein, op ons werk achter een computer of laptop en 's avonds in de sportschool trainen met apparaten waarop je kunt fietsen of hardlopen. Voor kinderen is het niet anders. Liever dan buiten spelen brengen ze hun tijd door voor de televisie of met spelcomputers. Angélique Heijligers, journalist, trainer en gezondheidsfreak, zag het met lede ogen aan. Ze besloot de sportschool te verlaten en buiten te gaan trainen. Als journalist voor Men's Health ontdekte ze het fenomeen Urbanathlon, waarbij de obstakels in de stad, trappen, bruggen, hekken, gebruikt worden als hulpmiddelen om fit te blijven. Enthousiast geworden over deze veel vanzelfsprekendere manier van trainen schreef ze 'Train als een oermens in de stad' en richtte ze ;Stadswild&;">'Stadswild' op.

Verstedelijking en vervreemding
Enige jaren geleden verscheen 'Last child in the woods' van Richard Louv waarin onze vervreemding van de natuur door verstedelijking al werd beschreven. Nu leiden we, ver afgedwaald van onze natuur, een kunstmatig leven tussen verwarmingssystemen en batterij-opladers. Wie dat geen goede ontwikkeling vindt, zet zich in om de natuur de stad in te halen. Naast meedoen aan de Urbanathlon en Stadswild kunnen we eten bij 'wilde' restaurants als As en en op pad met een stadsecoloog. Kinderen kunnen terecht in natuurspeeltuinen met namen als ;Het Woeste Westen&;">'Het Woeste Westen' of in wilde klimbossen als . Het ruige, wilde leven brengt ons weer in contact met de wereld waar we vandaan komen, het woeste, onontgonnen land.

Lees meer over trendonderzoek en consumententrends op .

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie