Dansen voor het stoplicht en andere manieren om je als automerk te onderscheiden

Zo voelen ook jongeren zich aangesproken door jouw marketingboodschap.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Door Lars Ykema

Al zo lang als ik naar televisie kijk, zie ik commercials van autofabrikanten die auto’s door woeste landschappen of steden laten rijden. Hoeveel er in al die jaren ook is veranderd in de reclamewereld; autocommercials zijn  hetzelfde gebleven. Niet vreemd dus dat mijn generatie van potentiële autokopers zich al lang niet meer aangesproken voelt door deze reclame. 

Wat autofabrikanten dan wel moeten doen? Zich mengen in het maatschappelijk debat! Claim een maatschappelijk issue en zorg dat mensen sympathiseren met de ideeën en oplossingen die jij hebt.

Hoe je dat kunt doen, laten onderstaande filmpjes zien van Smart, Volkswagen en Volvo. Elk automerk heeft op z&;n eigen manier een facet van verkeersveiligheid opgepakt zonder te praten over zaken als zelfrijdende auto&;s of parkeersensoren. De uitdaging voor concurrenten is nu een nieuwe insteek en oplossing om uit te dragen dat hun merk óók geeft om verkeersveiligheid.

Of nog uitdagender, een issue oppakken dat nog niet geclaimd wordt. Zo is  met het promoten van reanimatiecursussen in samenwerking met Feyenoord en de Hartstichting.

Onderstaande filmpjes laten zien hoe je, door in te haken op een maatschappelijk issue, waarde kunt toevoegen aan je merk en je klant. Zonder te vervallen in het opsommen van technische specificaties of het vertonen van commercials over auto&;s die eindeloos rondjes rijden door een woestijn, in een stad of over een ijsvlakte.

Volvo: Lifespray
Wat doe je als je al de veiligste auto’s van de wereld verkoopt? Dan richt je je op het verhogen van de verkeersveiligheid van andere weggebruikers, zoals fietsers. Volvo ontwikkelde daarom Lifepaint; verf die overdag niet zichtbaar is, maar ’s avonds fel wit wordt zodra je er licht op schijnt. Zo ben je als fietser dus altijd zichtbaar, ook in slechte weersomstandigheden.

Uitermate effectief en innovatief dus. En het ziet er nog spectaculair uit ook. Hiermee versterkt Volvo zijn imago als veiligste automerk ter wereld en toont het aan verkeersveiligheid (na het uitvinden van de dummy crashtest en de veiligheidsgordel) nog steeds belangrijk te vinden.

Benieuwd hoe Lifespray eruit ziet en hoe het werkt in de praktijk? Bekijk dan de afgelopen juni in bekroonde commercial:

Smart: Dansen voor het stoplicht
Niemand houdt ervan om te wachten voor het stoplicht. Niet in de auto, maar ook niet als voetganger. Daardoor gebeuren er relatief veel ongelukken gebeuren op oversteekplaatsen. Smart ontwikkelde een verkeerslicht dat het stopteken geeft door in plaats van het gewone rode licht een rood mannetjete laten dansen. Resultaat was dat voetgangers naar het rode licht bleven kijken en pas overstaken als het groen werd.

81% meer mensen bleven wachten voor het stoplicht en meer dan 11 miljoen mensen hebben het filmpje van Smart bekeken op Youtube.

Volkswagen: de automatisch remmende kinderwagen
Een Facebook-reactie onder een gaf de aanzet tot de ontwikkeling van de eerste zelfremmende kinderwagen ter wereld. Een kinderwagen die zelfskan  rijden zònder dat je deze hoeft te duwen en die altijd een zekere afstand ten opzichte van andere weggebruikers bewaart.

Lars Ykema is communicatie-adviseur bij De Issuemakers

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie