Online video’s blijken een online zomerkoopje

Hoe merken het optimale uit hun videocontent halen, door te investeren tijdens de zomer.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Door Kyle Smith van multichannelnetwerk

Internet verandert alles. Deze zin heeft u ongetwijfeld al honderden keren gehoord, tenzij u onder een steen heeft gelegen. Mensen praten graag over verandering, maar houden er zelf meestal niet erg van. Oude gewoonten zullen niet snel veranderen. Al beweren bedrijven dat zij alles uit online media halen, houden zij veelal vast aan oude processen.

Met advertentie-uitgaven is het net zo: uit ons onderzoek blijkt dat er in de maanden juli en augustus sprake is van een aanzienlijke terugval in advertentie-uitgaven op YouTube. Hierdoor daalt de prijs voor advertenties met 5 procent -7 procent (ook wel bekend als CPM ofwel Cost per mille). Paradoxaal genoeg is er wel sprake van een toename van de views met 10 procent vergeleken met een &;normale&; periode buiten de vakantie. Een groter bereik voor minder geld, leert ons dus een simpele rekensom. Toch kiezen veel bedrijven er juist voor om in deze periode niet in de bekendheid van hun merk te investeren.


Een groter bereik dan verwacht
Online video&;s hebben dit patroon omgekeerd. In een wereld waar internet mobiel beschikbaar is, zijn mensen niet meer gedwongen hun favoriete programma&;s thuis te bekijken. Zij kunnen deze programma&;s overal en altijd bekijken (mits er natuurlijk een internetverbinding is, en dat is tegenwoordig standaard service in de meeste hotels en vakantieparken).

Uit onze gegevens blijkt dat er in de zomermaanden tot wel 10 procent meer wordt gekeken. Voor de leeftijdsgroep tussen 13 en 17 is dit zelfs 20 procent. Jongeren brengen hun extra vrije tijd blijkbaar graag door met het bekijken van video&;s op YouTube en de enorme stijging van mobiel- en tabletverkeer in de afgelopen jaren betekent dat zij hiervoor niet meer vastzitten aan hun desktop. Zij kunnen hun favoriete kanalen overal ontvangen. Onze traditionele manier van denken op dit gebied wordt hierdoor volledig op zijn kop gezet, maar het is wel de nieuwe realiteit.


En het is goedkoper
In de zomer zijn er niet alleen meer kijkers, maar adverteren is ook nog eens goedkoper. Wij hebben gegevens verzameld over advertentietypen en de bijbehorende prijzen voor de Nederlandse en Duitse DIVIMOVE-partners. Over het algemeen zien we dat de CPM’s (kosten per 1000 impressies) in de zomermaanden dalen met een waarde tussen -5 procent en -7 procent. Ook het aantal geplaatste advertenties daalt in deze periode van het jaar (-5 procent minder views voor advertenties). De reden hiervoor is blijkbaar dat bedrijven in de zomer terughoudender met hun budget omgaan. Aangezien het adverteren op YouTube doorgaans via een veilingmodel verloopt, leidt een gedaalde vraag naar advertenties tot een lagere prijs hiervoor.

Uit de gegevens blijkt een veel sterkere daling voor advertenties via een veilingmodel met -8 procent vergeleken met een daling tussen -2 procent en -4 procent voor gereserveerde advertenties (die rechtstreeks door het YouTube-verkoopteam worden verkocht). Zoals eerder gezegd, is de lagere prijs voor advertenties het gevolg van een gedaalde vraag naar advertenties. Daarom is dit mogelijk slechts van tijdelijke aard, totdat de adverteerders de situatie doorkrijgen. En omdat deze situatie tijdelijk van aard is, is het nu misschien wel de perfecte tijd om ervan te profiteren.

Dit concept is relatief nieuw en de meeste merken hebben dit nog niet begrepen, maar in de toekomst zullen de zomermaanden veel meer mogelijkheden bieden voor het vergroten van de merkbekendheid aangezien consumenten steeds meer en permanent met elkaar in verbinding staan. En prijstechnisch is dit de tijd waarin nog van een koopje kan worden geprofiteerd.

Kyle Smith is Senior Business Intelligence Manager bij het multichannelnetwerk Divimove. Divimove werkt samen met ruim 1700 &;digital influencers&; uit Duitsland, Spanje, Nederland, Italië, Frankrijk en Polen. Onder andere Enzo Knol, DusDavid en NikkieTutorials maken onderdeel uit van de talentenpool van Divimove.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie