We nemen massaal meer AI-software af, en daar plukken Microsoft en Alphabet de vruchten van

De twee techreuzen zagen hun omzet in het vierde kwartaal van 2023 flink stijgen.

Afbeelding ter illustratie
Afbeelding: Shutterstock

Microsoft heeft zijn omzet afgelopen kwartaal flink opgevoerd, geholpen door de toegenomen interesse in toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daarmee lijkt topman Satya Nadella zijn belofte waar te maken om van Microsoft een toonaangevend AI-bedrijf te maken. Ook rivaal Alphabet, het moederbedrijf van Google, merkt dat zijn investeringen in AI rendement begint op te leveren.

De kwartaalomzet van Microsoft steeg met achttien procent ten opzichte van een jaar eerder tot 62 miljard dollar. Verder dikte de winst aan tot bijna 22 miljard dollar, van ruim 16 miljard dollar in de laatste drie maanden van 2022.

AI in Microsoft-software

'We zijn overgestapt van het praten over AI naar het op grote schaal toepassen van AI', laat Nadella in een toelichting weten. Zo deed Microsoft goede zaken met de release van met AI doordrenkte Office-software voor bedrijven. Clouddiensten waarmee zakelijke klanten hun eigen AI-applicaties op de technologie van OpenAI konden bouwen, stimuleerden daarnaast de vraag naar Microsofts Azure-aanbod.

OpenAI is het bedrijf achter de populaire chatbot ChatGPT. Microsoft investeert al jaren in het AI-bedrijf, in totaal al voor zo'n dertien miljard dollar. Microsoft heeft 49 procent van de aandelen in OpenAI in handen.

Beleggers hoopten wellicht op meer

Alphabet, het moederbedrijf van Google, is ook steeds meer bezig met AI. Topman Sundar Pichai zegt dat zijn bedrijf het qua resultaten de laatste tijd steeds meer moet hebben van YouTube en zijn clouddiensten. 'Elk van deze profiteert al van onze AI-investeringen en innovatie.'

Alphabet was in de voorbije drie maanden goed voor ruim 86 miljard dollar omzet. Dat is dertien procent meer dan een jaar terug. De nettowinst steeg daarbij van bijna 14 miljard dollar naar een kleine 21 miljard dollar. Volgens het bedrijf zelf gaat het om sterke cijfers, maar beleggers lijken daar niet van overtuigd. Het aandeel ging in de zogeheten nabeurshandel op Wall Street stevig omlaag.

Ook bij Microsoft zijn de meningen verdeeld over het kwartaalbericht. Het lijkt erop dat sommige beleggers misschien op een grotere omzetgroei bij de clouddivisie hadden gehoopt. Het aandeel Microsoft ging kort na het naar buiten komen van de cijfers licht naar beneden.

Massaontslagen kosten miljarden

De flink gestegen omzetcijfers zijn goed nieuws voor de techreuzen, maar een bittere pil voor de tienduizenden medewerkers die vorig jaar ontslagen zijn. Microsoft zette in verschillende ontslagrondes tienduizend mensen vanuit verschillende afdelingen op straat, en maakte vorige week kenbaar nog eens 1900 mensen in de gamingtak hun baan verliezen. Alphabet ontsloeg vorig jaar ook twaalfduizend medewerkers, gevolgd door kleinere ontslagrondes. Deze maand werden de contracten van weer duizend medewerkers opgezegd. 

Microsoft, Alphabet en andere techbedrijven ontslaan een deel van hun personeel om de kosten omlaag te brengen. In de coronapandemie hebben techreuzen tienduizenden extra medewerkers aangenomen om hun groei bij te benen. Nu is een deel van het personeel niet meer nodig. De massaontslagen kosten de bedrijven veel geld. Alphabet gaf vorig jaar ruim twee miljard dollar uit aan ontslagvergoedingen, en in januari dit jaar al zevenhonderd miljoen dollar.

(Bron: ANP / Redactie Adformatie)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie