Netto bestedingen eerste helft 2014 +3,7 procent

Er is een groei in bestedingen aan online, tv, radio en out of home.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De netto mediabestedingen in Nederland zijn in de eerste helft van 2014 met 3,7% gestegen tot 1,8 miljard euro. Er is een sterke groei bij alle mediumtypen, behalve print en bioscoop. 

Dit blijkt uit het Halfjaarrapport Netto Mediabestedingen 2014 dat Nielsen binnenkort publiceert.


Netto mediabestedingen stijgen met 64 miljoen euro
De economische groei is het signaal voor adverterend Nederland om de mediabudgetten te verhogen, wat een stevige groei van 64 miljoen euro van de netto mediabestedingen betekende. Internet noteerde de grootste groei in het eerste halfjaar van 2014 met een toename van 13,6%. Bedrijven besteedden binnen internet vooral meer aan online display advertising. Ook televisie mocht, na anderhalf jaar van dalende netto mediabestedingen, een behoorlijke plus noteren met +6,7%. Radio groeide zelfs nog harder en kwam in het eerste halfjaar uit op +8,5%. De netto mediabestedingen aan out of home stegen met 3,2%

Printmedia hebben het nog steeds zwaar. Het totale printcluster zag de netto mediabestedingen in de eerste zes maanden dalen met 12,6%. Daarbinnen hadden dagbladen te maken met de grootste daling: -13,8%. Adverteerders besteedden ook fors minder aan huis-aan-huisbladen: -12,9%. Publiekstijdschriften zagen de mediabestedingen met iets meer dan 10% dalen. 

Verrassend genoeg daalden ook de bestedingen aan bioscoopreclame flink: met 12,8 procent.

Onderzoeksmethode
Voor het berekenen van de netto mediabestedingen doet Nielsen twee keer per jaar onderzoek onder uitgevers en media-exploitanten in Nederland. Daarin wordt gevraagd een opgave te doen van de netto advertentie-inkomsten over het betreffende jaar. Deze opgaven aggregeert Nielsen tot een totaalcijfer per mediumtype. Waar nodig worden cijfers gewogen en geëxtrapoleerd om een zo volledig mogelijk beeld van de werkelijke omvang van de netto mediabestedingen per mediumtype en van de markt te kunnen geven.


Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie