Unilever jaarcijfers: omzetgroei 10%, winst daalt met 5%

Er zit weer meer groei in verzorgingsproducten, maar fooddivisie krimpt verder in.

De FMCG-fabrikant zag in 2015 de omzet groeien met 10 procent naar 53,3 miljard euro. Zo maakte het concern dinsdagochtend bekend.

Oorzaak van de omzetgroei lag voor een groot deel bij gunstige wisselkoersen (5,9 procent). Zonder die wisselkoersen blijft de omzetgroei op 4,1 procent steken.

De gemiddelde volumegroei was 2,1 procent, met een gemiddelde prijsstijging 1,9 procent. De nettowinst daalde wel (-5 procent) tot 5,3 miljard euuro

Opkomende markten zagen een omzetgroei van 7,1 procent, met een volumegroei van 2,7 procent en een prijsstijging van 4,3 procent. Ook in Europa was er een omzetgroei: 3,2 procent.

De doelstellingen die Paul Polman bij zijn aantreden stelde (een verdubbeling van de 40 miljard euro in 2009 en een halvering van de ecologische footprint van het bedrijf) zijn nog lang niet gehaald, maar hij is tevreden, zo meldt hij in een persbericht: &;De resultaten laten opnieuw zien dat we vooruitgang boeken in het ombouwen van Unilever tot een meer veerkrachtige organisatie, die in staat is steeds onderliggende, concurrerende groei te laten zien.&;

Groei in verzorgingsproducten, krimp in food
De groei in de divisie Persoonlijke Verzorging verbeterde in 2015 ten opzichte van het jaar ervoor. De groei is dankzij innovaties en de uitbreiding naar meer premium segmenten. Zo deden de nieuwe, compactere deodorantformaten het goed in Zuid-Amerika. Bij haarproducten was er groei door de nieuwe Dove Advanced Hair-producten en de lancering van Lux Luminique in Japan. De aangepaste Dove bodywash deed het goed bij de divisie huidproducten en is nu verkrijgbaar in 30 landen.

De krimpende voedingsmiddelentak wordt steeds minder belangrijk voor Unilever. Er waren wel innovaties bij Knorr (maaltijdpakketten met natuurlijke ingredienten) en versterkte bouillonblokjes (met ijzersupplement) voor de Afrikaanse markt. Hellmans liet ook goede cijfers zien. Met margarine, ooit de kern van Unilever, wil het echter niet lukken. De bak- en smeerdivisie is daarom bezig met een herpositionering van onder andere margarine in de wat aantrekkelijkere segmenten.

De divisie Schoonmaakproducten zag de omzet met 5,9% toenemen. Met name door groei in de premium segmenten. Het nieuwe Omo bijvoorbeeld, met verbeterde technologie en vlekverwijderaars deed het goed in Brazilië.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie