Binnenkort in Amsterdam: lassende robots die een stalen brug in elkaar printen

Een stalen brug bouwen, ergens midden in Amsterdam. Maar dan met robots die het ding in drie maanden ter plekke in elkaar lassen.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het is de futuristische droom van , mede-oprichter van . Binnenkort kunnen we het met eigen ogen gaan zien.



Het verhaal van deze Amsterdamse start-up begint in 2006 wanneer ze bij het in Amsterdam ontdekken dat er nog niemand bezig is met de ontwikkeling van een 3D-printer die grote objecten van staal kan printen. Na een lange periode van onderzoek en experimenteren starten zij in 2012 met robotprinting en is begin 2014 de eerste productie een feit. Een mijlpaal.

Lassende robot
Gijs: “Het concept is feitelijk heel simpel – met ons eigen systeem koppelen we een voorgeprogrammeerde robot aan een lasapparaat dat vervolgens iets kan gaan printen. Onze innovatie zit hem dus echt in de software die twee apparaten met elkaar verbindt. Een buis van anderhalve meter lang en een diameter van 10 centimeter kunnen we nu al in anderhalf uur printen.”

De ultieme test
“Toen we uiteindelijk een printer hadden ontwikkeld die in staat zou zijn om grote objecten te printen, moesten we op zoek naar een test om dit ook te kunnen bewijzen. Een object dat zowel functioneel als betekenisvol kon zijn. Het idee voor een
van acht tot tien meter lang in het hartje van Amsterdam werd geboren. Vanaf 16 oktober beginnen we met het bouwen van deze brug aan de in Amsterdam. Vanaf 1 november zijn we hier ook één dag per week open voor publiek. Twee robots zullen daar aan de slag gaan om de brug uiteindelijk in de zomer van 2017 gerealiseerd te hebben.”

Kunst, architectuur en infra
“We richten ons op goedkoop, snel en grootschalig printen. We zien veel ruimte voor toepassing van ons concept. Momenteel verkennen we met Heijmans kansen voor onze robots op de bouwplaats van de toekomst. De traditionele bouwplaats ondergaat in de komende jaren een metamorfose door de opkomst van 3D-printing. Robots nemen deels taken over, zoals leidingen frezen, of schilderen. Toch denk ik niet dat robots mensenwerk volledig zullen gaan vervangen. Robotisering creëert in mijn ogen geen vervanging, maar een verschuiving van werkzaamheden. Naast de infrasector kan MX3D van pas komen in de kunst en architectuur.”

Aan elkaar knopen
“De techniek die wij hebben ontwikkeld is zeer schaalbaar omdat we in feite standaardapparaten ‘aan elkaar knopen’ met onze software. Als het aantal opdrachten straks gaat stijgen, is het alleen nog een kwestie van nieuw personeel aannemen. We richten ons nu vooral op optimalisatie van onze techniek. We willen de robot nog preciezer laten printen en ons systeem verder automatiseren zodat hij is staat is nog autonomer te printen. De Nederlandse markt biedt voorlopig voldoende kansen, maar we hebben absoluut internationale ambitie!”

*)
MX3D behoort tot de tien beste innovaties binnen het innovatiethema . Op vrijdag 30 oktober is de prijsuitreiking van de Accenture Innovation Awards 2015, in DeFabrique in Utrecht. Dit artikel schreef ik in samenwerking met mijn collega Matthias Baggerman.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie