Premium

Ramon Stalenhoef over Ayahuasca, bosbaden, Sergio Herman, landschapsfotografie en dromen

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal creatief Ramon Stalenhoef.

Ramon Stalenhoef

Deze week was creatief Ramon Stalenhoef (onder andere ex-Publicis, -TBWA\Neboko en -SSSS & Orchestra), curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde hij zijn inspiratie op de LinkedIn-pagina van Nils Adriaans én Adformatie (één bijdrage per dag).

Stalenhoef over zijn week: 'Hoe ontzettend leuk en bevredigend ook, om met mijn creativiteit mijn glutenvrije cracker te verdienen, toch bevond ik mij ook regelmatig in een bos vol vraagtekens. Waarom doe ik hier zo belangrijk over? Of eigenlijk, waarom maak ik me hier zo belachelijk druk om? Waarom zou ik producten aanprijzen waar ik zelf met een boog omheen loop? En vooral ook, haal ik eigenlijk wel het maximale uit mezelf als ik mijn creatieve energie enkel focus op het helpen van merken?

Ik besloot uit die vicieuze cirkel te stappen van knagende vragen en alsmaar harder werken. Minder werken (als freelancer) betekent voor mij minder stress en een betere gezondheid. En meer tijd en vrijheid om mij te verdiepen in andere zaken die mij net zo goed inspireren en waar ik ook mijn creativiteit in kwijt kan.

Ik ben bewust op zoek gegaan naar inspiratie buiten het vak, omdat ik weer dichter bij mezelf wilde komen. En daar heb ik binnen het vak dan ook weer wat aan. Ik wilde mij weer creatief directeur van mijn leven voelen, niet enkel van een reclamebureau. Hier mijn 5 bijdragen.'

1. Op de thee bij moeder Ayahuasca

'Het is maandagochtend. Zoals iedere dag roer ik zoete honing door mijn thee, omdat ik nooit meer herinnerd wil worden aan het meest gore bittere theetje dat ik ooit gedronken heb. Al was de ervaring onvergetelijk. Als je het hebt over even uitzoomen, antwoord krijgen op vragen en nieuwe inspiratie opdoen, ga dan maar eens op de thee bij moeder Ayahuasca. Zeg trouwens niet dat ik je gestuurd heb. Ik sta niet in voor de gevolgen. Je ziel wordt vanzelf geroepen als het zover is. Van je ego hoeft het niet zo nodig. Je gaat toch kotsen? Klopt. Al gooi je niet je eten eruit, maar onverwerkte emoties.

Tijdens de sessie kreeg ik antwoord op echt iedere vraag. Ik vroeg waarom ik in de reclame werkte, waar ik me soms echt anders voel. Ik niet altijd de gewoontes en manieren evengoed begrijp, maar tegelijkertijd zo ontzettend veel energie krijg van het creatieve proces. Ik kreeg als antwoord dat juist hoog gevoeligheid zorgt voor een connectie met creatieve energie. Het lijntje met “boven” is open waardoor je in een energetische connectie staat met pure inspiratie. Je bent “in-spirit”, waar ook het woord inspiratie van is afgeleid. Dankzij je werk sta je dagelijks in connectie met je hogere zelf. Oké, zo had ik er nog niet naar gekeken, dankjewel!

Dankbaarheid is sowieso op zijn plaats want de boodschap luidde ook: en denk niet dat je ooit een idee 'bedenkt'. Zo werkt het niet. Je 'krijgt' een idee. Inspiratie komt in je. Even goed om bij stil te staan als je op het podium trots je vakprijs boven je hoofd tilt. Zou het een onbewuste actie zijn, dat we hem toch even hoog in de lucht houden?

Ter inspiratie deel ik graag een beeld van mijn kop thee. Misschien 'krijg' je een idee.'

'Ik vroeg waarom ik in de reclame werkte, waar ik me soms echt anders voel'
'Ik vroeg waarom ik in de reclame werkte, waar ik me soms echt anders voel'

2. De kunst van het bosbaden

'Those who are nature wise have an edge in today’s society'

'Dit is de uitspraak die mij geïnspireerd heeft om maandenlang iedere dinsdagochtend om 04.30 uur mijn dag te beginnen. Om te videobellen met Japan en weer de connectie met mezelf te vinden. Klinkt omslachtig, maar het vooruitzicht om deze opleiding in Kyoto af te ronden maakte veel goed. Ik leerde de kunst van het bosbaden, in Japan verheven tot officieel medicijn en verwoord als Shinrin-Yoku. Ik ontdekte de therapeutische kracht van de natuur op ons als mens. Ik had nog nooit van natural killer cells en phytonciden gehoord, maar inmiddels kan ik er een boek over schrijven. Onlangs ook gedaan (het boek heet Dance with your darkness, red.). Bosbaden, al je zintuigen onderdompelen in het bos, is bewezen effectief en bevordert onder andere je creativiteit. 15 minuten bosbaden zorgt voor een 50% toename in creativiteit.

Er wordt gezegd dat bosbaden het nieuwe yoga is. Voor mij biedt het in ieder geval een nieuwe kijk op de natuur en onze connectie daarmee. De natuur is geen park of duingebied waar we naartoe gaan. Nee, wij zijn de natuur.

Mocht je vandaag geen tijd vinden om aan je creativiteit te werken in het bos, bekijk dan wel even deze TEDx Talk van Ronna Schneberger. Inspireert mij ook keer op keer weer.'

'Ik leerde de kunst van het bosbaden, in Japan verheven tot officieel medicijn en verwoord als Shinrin-Yoku'
'Ik leerde de kunst van het bosbaden, in Japan verheven tot officieel medicijn en verwoord als Shinrin-Yoku'

3. Eigenlijk flans je in de reclame ook gerechten in elkaar, toch?

'Als ik niet Ramon Stalenhoef zou zijn, zou ik wel Sergio Herman willen zijn. De visie van deze topchef op koken en smaak is voor mij een grote inspiratiebron. Eigenlijk flans je in de reclame ook gerechten in elkaar, toch? Verrassing, verleiding, authenticiteit, creativiteit, allemaal ingrediënten die zowel een culinaire als een commerciële creatie tot een succes maken. En bijna bij al zijn gerechten hoort een verhaal.

Sergio is iemand met een enorme drive, oriënteert zich breder dan alleen het culinaire en ontwikkelt steeds nieuwe ideeën. Als je je succesvolle 3-sterren restaurant Oud Sluis sluit, zodat je je kan toeleggen op nieuwe projecten, dan heb je ballen.

En dan hier het gerecht bij het verhaal: Sergio’s lamsgehaktballetjes met orzo.

Ingrediënten voor de lamsgehaktballetjes

800 g lamsgehakt, 2 takjes tijm, de blaadjes gerist, 2 teentjes geperste knoflook, 1 gesnipperde zoete ui, 100 mL room, 1 citroen (rasp), 1 tl. gemalen komijn, 1 ei, 2 el. panko

Voor de saus

1 scheut olijfolie, 1 teentje knoflook in plakjes gesneden, 1 el. gehakte verse salie, 100 mL kippenfond, 100 mL lamsjus of vleesjus, 2 gepelde tomaten in brunoise gesneden, 1 verse chilipeper, 1 tl. gemalen komijn, 300 g gekookte orzo (Griekse pasta), 3 el. zachte schapenkaas, 1 el. gehakte bladpeterselie, 1 klontje gezouten boter, 1 citroen, 1 stuk Pecorino kaas

Bereidingswijze

Meng alle ingrediënten goed samen en vorm balletjes. Bak de balletjes aan in olijfolie en voeg de knoflook en salie toe. Blus met de kippenfond en lamsjus en warm op. Voeg de tomaten, chilipeper en komijn toe en laat 4 á 5 minuutjes meestoven. Voeg de Griekse pasta toe en warm op. Doe het grootste deel van de schapenkaas erbij en meng goed. Roer de bladpeterselie met een klontje gezouten boter onder het geheel. Werk af met rasp van 1 citroen, rasp van pecorino en nog wat schapenkaas.'

Sergio’s lamsgehaktballetjes met orzo
Sergio’s lamsgehaktballetjes met orzo

4. Even uit mijn hoofd

'Mensen die mij een beetje kennen weten dat fotografie ook bij mijn inspiratiebronnen hoort. En dan vooral landschapsfotografie. Ik heb zelfs al wel eens met mijn foto’s in National Geographic gestaan, bij de KunstRai gehangen en mooie fotografieprijzen mogen winnen. En dus werd vaak de vraag gesteld: waarom doe je daar niet meer mee? Voor mij is fotografie een manier om door mijn lens in het hier en nu te kijken. Alleen datgene te zien wat er is. En juist even niet bezig te zijn met werk of een andere vorm van drukdoenerij. Fotografie is voor mij een mindful bezigheid waarbij ik mij volledig bewust ben van mijn omgeving. Even uit mijn hoofd. Eigenlijk is het ook hier weer de natuur die mij inspireert en oplaadt.

Ter inspiratie (trek er zelf met een camera op uit) deel ik graag een foto die mij herinnert aan een onvergetelijk hier en nu momentje: het Noorderlicht in IJsland.'

Het Noorderlicht in IJsland, fotografie Ramon Stalenhoef
Het Noorderlicht in IJsland, fotografie Ramon Stalenhoef

5. Volgens de Australische Aboriginals zijn er twee aparte werkelijkheden

'Het sjamanisme, filosoferen over het grotere plan der dingen is voor mij een grote inspiratiebron. Het brengt mij op een plek voorbij het denken, plannen en piekeren.

Volgens de Australische Aboriginals zijn er twee aparte werkelijkheden. De werkelijkheid van het alledaagse leven en die van de droomtijd. De wereld vindt zijn bestaan vanuit de droomtijd. De droomtijd is ongrijpbaar, het domein van zang en creativiteit. De Sjamanen geloven dat dit de belangrijkste van de twee werkelijkheden is. Als je de macht van de droomtijd leert kennen, kun je de werkelijke wereld naar je hand zetten. Van droom naar daad bewegen.

Het creatieve proces, voor mij verreweg het allermooiste aspect aan het vak, voelt ook wel als dromen terwijl je wakker bent. Het is ook bewezen dat je REM-slaap, de fase waarin je ogen snel heen en weer bewegen, je hersenen in een uitermate creatieve staat brengt. Zo zijn er veel beroemde voorbeelden van wetenschappers en creatieven die tot grootse ontdekkingen kwamen in een droom.

Inspireert dit jou ook en wil je hier meer over lezen? Duik dan eens in de diepgaande wijsheden van Alberto Villoldo. Zijn boeken slingeren door mijn huis en ik heb zojuist besloten Durf te dromen! voor de zoveelste keer te gaan lezen.'

Alberto Villoldo, auteur van Durf te dromen! Hoe sjamanen de wereld visualiseren
Alberto Villoldo, auteur van Durf te dromen! Hoe sjamanen de wereld visualiseren

Komende week is Brenda Smith, Director Marketing & Customer Experience AS Watson Health & Beauty Benelux, moederbedrijf van onder andere Kruidvat, curator van #RPOTDFAW.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie