Premium

Met wie spreek ik? De nieuwe gevaren van online vergaderen

Bij het vergaderen via het toch al geplaagde Zoom liggen er nieuwe gevaren op de loer. Van digital twins tot avatars... met wie bellen we?

Nu videovergaderen voorlopig nog altijd het nieuwe normaal is, zien videobeldiensten als Teams en Zoom het aantal gebruikers hard stijgen. Geen wonder dus dat die apps onder de loep liggen - ook bij privacyorganisaties. Zoom kwam onlangs al in opspraak toen bleek dat de app stiekem data deelde met  Facebook. Ook bleek Zoom niet bepaald bestand tegen hackers. De videoconferentiedienst kwam eerder deze maand met nieuwe veiligheidsopties, maar nu ligt er een nieuw gevaar op de loer: beeldmanipulatie. Zo wordt aanwezigheid bij videovergaderingen gesimuleerd en breken bots in bij teambesprekingen.

Digitale tweeling

Op TikTok verschenen al verschillende video's waarop te zien is hoe scholieren hun aanwezigheid bij virtuele lessen faken. De jonge studenten laten beeld van zichzelf zien waarop ze aandachtig luisteren, terwijl ze in werkelijkheid helemaal niet achter het scherm zitten. Ook op Twitter worden tips and tricks gedeeld waarmee Zoom-gebruikers hun baas voor de gek kunnen houden door hun aanwezigheid te simuleren als ze het videovergaderen zat zijn.

Lees ook: Waarom online vergaderen via video je zo uitput

 

De Amerikaanse creatieve technoloog Matt Reed deed er nog een schepje bovenop. Hij was het aantal videovergaderingen zó beu dat hij een heuse digitale tweeling van zichzelf creëerde. Op de website Redpepper doet Reed uitgebreid uit de doeken hoe zijn bot tot stand kwam. In het kort: het begon met een handvol foto's van zichzelf aan zijn bureau, met verschillende hoofdposities en spraaksituaties, terwijl hij naar zijn webcam staart. Die beelden gebruikte hij vervolgens als bronmateriaal voor een door hemzelf gemaakte webapp, die geautomatiseerde gesynthetiseerde reacties kan activeren met behulp van spraakherkenning.

Manipuleren videovergaderingen kinderspel

Met dagelijks gebruik van Zoom, Teams of Meet (Google) verschijnen ook de eerste virtuele achtergronden: een tropisch strand, een drukke stad, of een luxueus kantoor. Dankzij de huidige software kun je jezelf ook voordoen als bijvoorbeeld een aardappel, zo ondervond ook een manager van een Amerikaanse NGO. Hoewel het laatste voorbeeld natuurlijk vooral lachwekkend is, is één ding duidelijk: het manipuleren van videovergaderingen is kinderspel. 

Onlangs verscheen een video van een Zoom-vergadering van een paar IT'ers waarin plotseling Tesla-topman Elon Musk inbelde. De verbazing op de gezichten van de deelnemers was groot. Het bleek echter om een promotiestunt te gaan om de kunsten van nieuwe software te demonstreren: Avatarify. Een programmeur van de software deed zich via een geavanceerd gezichtsfilter voor als Musk. 

Cybercriminelen slaan al toe in

Met kunstmatige intelligentie kunnen mensen zich tegenwoordig dus realtime als iemand anders voordoen. Cybercriminelen kunnen op die manier inbreken in gammele Zoom-vergaderingen, waardoor oplichtingspraktijken een geheel nieuwe dimensie krijgen. Overigens was daar al sprake van voordat Zoom en Teams door miljoenen mensen gebruikt werden. 

Lees ook: Verbazing om massa-ontslag via Zoom: 'Het leek Black Mirror wel'

 

Zo gebruikten criminelen vorig jaar kunstmatige intelligentie om tijdens een telefoongesprek de stem van een topman na te bootsen en eisten dat er een bedrag van 220.000 euro zou worden overgemaakt. De CEO van een in het Verenigd Koninkrijk gevestigd energiebedrijf dacht dat hij telefoneerde met zijn baas, de directeur van het Duitse moederbedrijf, die hem vroeg een Hongaarse leverancier te betalen. De beller zei dat het verzoek dringend was en gaf de leidinggevende de opdracht om binnen een uur te betalen.

Inmiddels zijn er allerlei partijen die actief naar Zoom-links en meetings zoeken om die te kunnen verstoren, het zogenaamde 'Zoom-bombing'. De FBI waarschuwt organisaties om links voor Zoom-gesprekken niet via social media of andere websites te delen en de meeting met een wachtwoord te beveiligen. De afgelopen weken zijn er meerdere incidenten met Zoom-bombing geweest. 

Zoom is inmiddels door verschillende universiteiten in de ban gedaan. Ook Google, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA en de overheid van Taiwan kwamen met een verbod. Het ruimtevaartbedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk, SpaceX, het onderwijsdepartement van de stad New York en het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken willen de app ook niet meer gebruiken.

De videoconferentiedienst kwam eerder deze maand met nieuwe veiligheidsopties. Alle beveiligingsinstellingen zouden in de hoogste stand worden gezet. Ook zou Zoom de versleuteling van de video's gaan verbeteren. Ook in Nederland is Zoom populair. Veel bedrijven, maar ook scholen en overheidsinstanties maken er gebruik van.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie