Verbazing om massa-ontslag via Zoom: 'Het leek Black Mirror wel'

Vierhonderd medewerkers van een bedrijf dat elektrische steps verhuurt, moesten via Zoom te horen krijgen dat ze waren ontslagen.

Bird

Hoewel veel werknemers tijdens de huidige coronacrisis slecht nieuws over hun baan krijgen, heeft een Amerikaanse start-up het wel heel bont gemaakt. Tijdens een webinar via Zoom kregen 400 medewerkers van Bird, een bedrijf dat wereldwijd elektronische steps verhuurt, in twee minuten tijd te horen dat ze hun baan kwijt waren. 

Een groep van 406 van de in totaal 1397 medewerkers kreeg op de bewuste vrijdag een uitnodiging voor een webinar met de naam: COVID-19 update. Toen de medewerkers hadden ingebeld, was er in eerste instantie slechts een zwart scherm te zien met de titel van de webinar. Plots klonk er echter een robotachtige stem die meedeelde dat iedereen was ontslagen.

 

 

Op een geluidsopname die online is gezet, is te horen dat een vrouwenstem zegt: 'Dit is een suboptimale manier om dit over te brengen (...) COVID-19 heeft ook een enorme impact gehad op ons bedrijf, een die ons leiderschapsteam en onze raad van bestuur heeft gedwongen extreem moeilijke en pijnlijke beslissingen te nemen. Een van die beslissingen is het elimineren van een aantal banen bij het bedrijf.'

 

Tegen het einde van de monoloog, als de vrouw begint te praten over de toekomst van Bird, klinkt het alsof ze zich verslikt en haar tranen probeert te bedwingen. 'Het voelde als een aflevering van Black Mirror', zegt medewerkster Jenny Alvauaje tegen Amerikaanse media. 'Deze onheilspellende  stem vertelde ons dat we onze baan kwijtraakten.' Een operationel medewerker zei dat het als een opname klonk. 'Het was heel vreemd.'

Na twee minuten was de meeting voorbij en hadden de werknemers direct geen toegang meer tot de bedrijfssystemen. Sommige laptops werden zelfs tijdens de speech al afgesloten. 

Bird-oprichter Travis VanderZanden heeft via Twitter laten weten dat de webinar niet vooraf is opgenomen. 'Achteraf gezien hadden we 1-op-1 gesprekken moeten voeren.'  Het bedrijf voegde daar later in een schriftelijke verklaring aan toe dat ontslagen 'nooit gemakkelijk of comfortabel waren' en wenste dat de hele situatie vermeden had kunnen worden. 

De reacties op de actie van de start-up zijn niet van de lucht. 'Wat een verschrikkelijke, ongevoelige manier om mensen op straat te zetten. Onze CEO was blijkbaar te laf om het onszelf niet te vertellen', schrijft een medewerker op LinkedIn. Op Twitter beloven tientallen mensen nooit meer een elektrische step van Bird te zullen huren. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie