Apple en Google gaan je huis in

De aandacht en concurrentiestrijd van de twee grootste tech –reuzen, Google en Apple, verschuift nu ook steeds meer naar ‘in-home’.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Daarmee lijken de eerste stappen in “The Internet-of-Things” ook steeds meer gestalte te krijgen.

Een paar maanden geleden, in februari, nam Google het bedrijf Nest Nabs over voor het bedrag van $ 3,2 miljard. Dit was na de aankoop van Motorola de grootste overname ooit van Google. Nest Labs heeft onder andere een ‘slimme’ thermostaat ontwikkeld voor in huis die te bedienen is met een mobiel device, zoals je smartphone of tablet. Daarnaast heeft het ook rookmelders voor in huis ontwikkeld.

Deze week verscheen het bericht in  dat Google interesse heeft om het bedrijf Dropcam over te nemen. Dropcam is 5 jaar geleden gestart in San Francisco en heeft in 4 rondes ruim $ 47 miljoen opgehaald bij bekende investeerders als Accel Partners, KPCB, Menlo Ventures en IVP. Dropcam maakt voor $ 150 beveiligingscamera&;s voor in huis die de beelden, via WIFI, naar een PC of mobiel device kan streamen. Een paar maanden geleden, in februari, nam Google het bedrijf Nest Nabs over voor het bedrag van $ 3,2 miljard. Dit was na de aankoop van Motorola de grootste overname ooit van Google. Nest Labs heeft onder andere een ‘slimme’ thermostaat ontwikkeld voor in huis die te bedienen is met een mobiel device, zoals je smartphone of tablet. Daarnaast heeft het ook rookmelders voor in huis ontwikkeld.

 

Apple

Ook verscheen deze week het bericht over Apple in de Financial Times dat zij komt met een nieuw software platform waarmee apparaten bestuurd kunnen worden met een iOS apparaat. Je kunt dan bv met je iPhone, iPad of iPod de lampen in huis bedienen, de thermostaat/temperatuur en het alarmsysteem beheren. Een voorbeeld dat werd beschreven was als een gebruiker een bepaalde ruimte inloopt met zijn iOS device, het licht dan automatisch aan springt. Later dit jaar zou dan ook een nieuwe versie moeten komen van Apple TV die via het platform met andere apparaten in huis kan connecten en communiceren. De afgelopen jaren heeft Apple ook al vele patenten geregistreerd waarbij de iPhone de afstandsbediening van vele apparaten is. Het Smart-home platform zou toegankelijk worden voor apparaten van ander fabrikanten. Deze zullen natuurlijk wel de gebruikelijke certificering van Apple moeten hebben.

Het is natuurlijk niet nieuw meer om apparaten te bedienen met je iOS device. Een mooi voorbeeld is de Philips Hue lamp die je kan bedienen met de Hue app op je iphone of iPad. Hierbij is het ook mogelijk om de LED verlichting digitaal af te stemmen op de persoonlijke wensen en voorkeuren van een gebruiker. Nadeel van alle apparaten die je kunt bedienen met iOS is dat ze allemaal een eigen app hebben. Een Apple platform kan hier een einde aan maken en zorgen dat alles centraal kan worden bediend.

Het is de verwachting dat Apple volgende week meer duidelijkheid zal geven over de plannen van een ‘smart-home’ platform tijdens de WWDC (Worldwide Developers Conference) op 2 juni waar Apple een presentatie zal geven.

 

Samsung

Eerder dit jaar had Samsung al tijdens de CES 2014 aangekondigd een Smart Home-platform uit te gaan rollen. Met een Android- of een Tizen-app op smartphone, tablet of wearable kunnen dan apparaten in huis worden bediend. Als eerste rolt Samsung dit platform uit in het thuisland en daarna zal de VS volgen.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie