Chatbot als nieuwe spannende vorm van online storytelling

Directeur media Taco Rijssemus legt uit waarom zijn KRO-NCRV experimenteert met nieuwe experimentele mediavormen, zoals de chatbot als integraal onderdeel van storytelling.

Storytelling. Eigenlijk mag je het woord niet meer gebruiken, omdat het – sinds de reclamewereld het woord ontdekt heeft - totaal betekenisloos is geworden. Iedereen schijnt er tegenwoordig aan te doen.

Toch wil ik hier een pleidooi houden om het woord weer op de agenda te zetten. Ten eerste omdat echt goede storytelling bijzonder impactvol is. Het tv-programma Spoorloos - wat ik echt de hogeschool van storytelling vind – haalt niet voor niets iedere uitzending weer een marktaandeel van tussen de 25 en 30 procent. Maar het moet vooral opnieuw bovenaan de agenda prijken, omdat online media de mogelijkheid openen voor nieuwe spannende vormen van online storytelling.

KRO-NCRV ontwikkelde die nieuwe vormen, bijvoorbeeld In Therapie, SpangaS, 4Jim, of de app bij Penoza IV die is beloond met een Spin Award. De nieuwste vormen van storytelling die we dit najaar lanceren, worden gekenmerkt door guided dialogue en chatbots.

Iris
Tijdens de Week tegen Pesten (van 19-23 september) begint een interactief WhatsApp verhaal. Het gaat over een meisje dat Iris heet. Zij is een fictief personage dat wordt gepest en via WhatsApp vraagt ze om hulp.

Het concept is ontwikkeld voor kinderen vanaf 13 jaar en daarom is er ook voor Whatsapp gekozen. Het medium heeft in die doelgroep een gebruikspenetratie van 93 procent. Iris houdt de kinderen niet alleen op de hoogte van wat haar overkomt door middel van berichten en filmpjes, maar vraagt ook om advies. Daarmee bepaalt de gebruiker hoe het verhaal verloopt.

De guided dialogue beslaat in totaal drie schooldagen. Met deze nieuwe vertelvorm wil KRO-NCRV op een andere manier dan via traditionele RTV-kanalen de gevolgen van pesten onder de aandacht brengen bij de doelgroep.

Vlucht HS13
Een andere chatvorm waarmee KRO-NCRV nieuwe storytelling ontwikkelt, is de chatbot. Dat is een interface waarbij de interactie tussen mens en product plaats heeft op basis van geautomatiseerde dialoog. Bedrijven zetten steeds vaker de chatbot in voor customer services.

Het vrijgeven van de API (application programming interface) van berichtenservice Messenger van Facebook, maakt het mogelijk om ook chatbots te ontwikkelen voor Messenger. Dit stelt ons in staat om op nieuwe manieren ons publiek te bereiken (Facebook kent immers bijna 10 miljoen gebruikers in Nederland). Via Messenger zoekt de chatbot op meerdere momenten per week (meestal via mobiele apparaten) contact met het publiek.

Maar de chatbot levert dit keer geen customer service. Ze is een integraal onderdeel van de storytelling en wordt gebruikt om een fictief personage uit de nieuwe tv-serie Vlucht HS13 – die gisteravond op NPO3 begon met onder andere Katja Schuurman - tot leven te brengen. Het gaat om Kevin (gespeeld door Ali Ben Horsting). Hij reageert op keuzes van de gebruiker die al chattend extra verhaallijnen ontrafelt op basis van informatie in de vorm van audio, video, foto’s en tekst en zo een voorsprong heeft op de televisiekijker.

Nieuwe experimentele mediavormen
Met het integreren van chatvormen in storytelling wil KRO-NCRV de kracht van het publieke domein om nieuwe experimentele mediavormen te ontwikkelen laten zien. Daarmee wordt de aansluiting bij jongere doelgroepen gezocht.

Dat is niet alleen van belang voor het publieke domein; het is kennis waar uiteindelijk ook de commerciële sector zijn voordeel mee zal kunnen doen.

Taco Rijssemus is directeur media KRO-NCRV

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie