Contentmarketing heeft traditionele advertising nodig

Traditionele advertising worstelt met zijn bestaansrecht. Reden voor een identiteitscrisis is er niet, wél tot het omarmen van de nieuwe realiteit.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Traditionele advertising verkeert in een identiteitscrisis. Weet niet meer wie of wat of waarheen, waarvoor. Intussen wordt het steeds moeilijker om de aandacht te trekken van de wegbewegende consument, die steeds méér kanalen en steeds méér on demand media en native advertising consumeert. Onderwijl doen uitgevers en exploitanten van traditionele advertentieruime er alles aan om reclame-ontwijkend gedrag het hoofd te bieden. 

Begrijpelijk, want de situatie wordt zo langzamerhand nijpend. Zo heeft 35% van álle YouTube-gebruikers AdBlock geïnstalleerd, een tool die reclame elimineert tijdens de videoconsumptie. En op 1 miljard gebruikers wereldwijd en ruim 7 miljoen in ons land beloopt dat inmiddels kritische aantallen. In dit licht kondigde YouTube onlangs een abonnementsdienst aan die advertentievrij kijken voor een vast bedrag per maand aanbiedt, geschoeid op de leest van het Spotify Premium model.

Vriendendienst Facebook onderneemt op dit moment een vermetele poging de alomtegenwoordige bannerblindheid een laserbehandeling te geven met de al langer bestaande ‘hypnotiserende’ cinemagraphs, een (autoplay) banner waarvan je je ogen letterlijk niet zou kunnen afhouden. De cinemagraph is een afbeelding waarvan een klein deel subtiel animeert. In zekere zin ook weer een vorm van forced exposure dus, een vorm van advertising die de afkeer nu juist in de hand werkt.

In deze dynamiek lijkt contentmarketing de sofa te zijn waarop de in crisis verkerende traditionele advertising zijn verhaal kan doen, op zoek kan naar zijn identiteit en het helder krijgen van zijn raison d&;être. Goede contentmarketing gaat om het bouwen van relaties en zijn ROI om het meten van de kracht van deze relaties. En kan vanuit die waardepropositie prima onderdak bieden aan traditionele vormen van advertising om verhaal en boodschap verder te doen reiken. Zo weet ik uit ervaring als online uitgever dat een banner in een redactionele context rond dat merk/product een drie keer zo hoge CTR kan opleveren als diezelfde banner in een niet-contextuele omgeving. In een dergelijke vorm versterken content en display elkaar juist. Recent onderzoek van MDG Advertising in de VS leert dat 70% van de internetgebruikers door middel van content over nieuwe producten wil lezen, in vergelijking met traditionele vormen van adverteren. In mijn ogen is dit dus niet &;of-of&; maar &;en-en&;. 

Door de funnel waar consumenten doorheen gaan goed te doorgronden kan waardevolle content merkperceptie beïnvloeden, richting geven aan aankooporiëntatie, vertrouwen opbouwen, aankoopintentie stimuleren en loyaliteit creeëren. Voor traditionele advertising anno 2015 is er geen reden tot een identiteitscrisis, wel tot het omarmen van de nieuwe realiteit en daarop waarde toe te voegen. Want contentmarketing kan in de meeste gevallen simpelweg niet zonder paid media. 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie