De meest verrassende mediacases op SpinAwards

Alles is media? Alleen als merken en bureaus buiten de kaders durven denken en handelen.

Er wordt veel geschreven over technologische vooruitgang, mediasegmentatie en afnemende aandacht. Toch gaat de meeste tijd en energie nog altijd naar oplossingen die passen binnen de kaders van 30’ sec., 118,5x175 cm of 300 x 250 pixels.

Waarom? Daar zijn allerlei redenen voor te noemen. Feit is  dat veel plannen,  over het algemeen wel on brief zijn, maar ook dat effecten door allerlei factoren al een tijdje aan erosie onderhevig zijn. Interessanter daarom, is de vraag: hoe kunnen we vernieuwen om meer effect te realiseren? En vooral ook: hoe kunnen we een beweging maken naar deze nieuwe oplossingen?

‘Digitaal denken’
Wie zichzelf ook deze vragen stelt, doet er goed aan de SpinAwards te volgen. Het award seizoen is in volle gang en binnen het aanbod vakprijzen staan de SpinAwards voor de toekomst, voor cases die het ‘digitale denken’ verder brengen.

Dit jaar mocht ik plaatsnemen als juryvoorzitter van de categorie ‘Media’. Het criterium luidde: de meest vernieuwende en creatieve inzet van media, waarbij technologie het verschil heeft gemaakt om mensen impactvol te bereiken. Met andere woorden: cases die creatief gebruik van technologie de mediawaarde heeft vergroot. Waarbij we de mediawaarde definiëren als de meest effectieve combinatie van bereik & impact.

Twee ‘mediawaarde gedreven’ voorbeelden:

1. The bottle with a mission, van J.Walter Thompson Amsterdam, voor de Heineken Experience

Veel briefings bevatten tegenwoordig een tweeledige doelstelling: we willen meer bekendheid en meer traffic. Zo luidde destijds ook de vraag van de Heineken Experience. JWT heeft met ‘The Bottle’ niet voor de meest voor hand liggende oplossing gekozen, een abri in de stad of een banner op een reisblog.

Maar door creatief gebruik te maken van technologie zijn ze in staat geweest om zowel extra bereik te realiseren, als letterlijk een aantal enthousiaste bezoekers aan de voordeur van Heineken Experience af te leveren. ‘The Bottle’ was hierbij het medium en de techniek faciliteerde het gewenste gedrag, wat vervolgens voor de vele omstanders ook nog een extra contactmoment creëerde  - via de enthousiast mensen - die met dit Heineken flesje in hun hand de stad doorkruisten.

2. Pridestream van N=5, voor KPN

Hoewel deze case (helaas) niet was ingezonden binnen de categorie media, is ook hier door creatief gebruik te maken van technologie extra mediawaarde gecreëerd. Initieel vertrouwde men erop dat de PR en de betaalde inzet van de casefilm voor voldoende bereik en impact zouden zorgen …, terwijl het meest impactvolle medium toch echt de boot met de 360 camera en KPN technologie was, dat zorgde dat een wereldwijd publiek in alle ‘vrijheid’ de Amsterdamse Canal Pride kon beleven. Dat had een video van een groene boot alleen niet gelukt

Integratie van Creatie, Media en Techniek
Alles is media? Met techniek komen we heel ver. Maar om dergelijke innovatieve, impactvolle ideeën te realiseren, is het belangrijk dat merken en bureaus meer buiten de kaders durven denken en handelen. Als creatie en media en techniek worden geïntegreerd gaan we in de toekomst zeker meer van deze - door mediawaarde gedreven - voorbeelden zien.

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie