#lekkersociaal 11: Over video kijken met vrienden, verkiezingen online en Facebook draaft door

Creative content agency Blauw Gras praat je bij! Deze week over social campagne voeren, de Duitse strijd tegen haat en meer.

De social verkiezingen

We gaan er vanuit dat jullie gisteren allemaal gebruik gemaakt hebben van jullie stemrecht. En wellicht hebben jullie zelfs de hele avond op de bank vol spanning de uitslagen gevolgd (en gezien hoe Alexander Pechtold van D66 Sean Paul gebruikte als zijn muzikale ondersteuning, maar dat terzijde). Welke partij heeft nou het beste campagne gevoerd op ? Zowel GroenLinks (116.000 nieuwe mensen bereikt) als VVD (150.000 nieuwe mensen bereikt) hebben het online campagnevoeren goed begrepen. Opvallend is dat deze partijen zich in hun boodschappen vooral richtten op hun leiders, Rutte en Klaver. Ook de PVV en PvdA hebben aardig campagne gevoerd online.

Los van de campagnes van de partijen zelf, werd over de PVV veruit het meest gepraat en deze kreeg ook de meeste reacties. Steek die maar in je zak Geert (al zijn we er niet helemaal over uit zijn of alle publiciteit goede publiciteit is)!

You get a story and you get a story and you get a story!

We vinden het bijna niet meer leuk om over te berichten, maar: Facebook heeft weer een functie van Snapchat overgenomen, gestolen, gejat, gekopieerd. Hoe je het ook wilt noemen, je gaat serieus vermoeden dat de creative minds bij Facebook al enige tijd op verlof zijn.

Goed, de functie waarom het gaat is natuurlijk *tromgeroffel*:  Na Instagram en Whatsapp Status vond Mark Zuckerberg het tijd om nu ook Facebook te verrijken met deze Snap uitvinding. Kun je dus leuke foto’s maken met je Facebook camera en daar een geweldige filter of sticker over heen leggen. Die foto blijft uiteraard maar 24 uur zichtbaar én kan slechts twee keer bekeken worden. Facebook stories wordt al een paar maanden getest in Ierland, succesvol blijkbaar want de test wordt nu naar meerdere landen. We vermoeden dat het niet lang zal duren voordat wij er ook van mogen genieten.

En dit is wat ik vandaag ga doen

But wait, there is more. Ook Messenger krijgt de story feature, genaamd. Werkt zoals hierboven uitgelegd (en precies zoals in alle andere apps) maar dan in Facebook Messenger.  En in de toekomst zullen er uiteraard ads ingezet worden.

Waar het bij andere kopieën ging om het delen van hoe je dag eruit ziet, geeft Facebook aan dat Messenger Day wel degelijk anders is. Het gaat er veel meer om over wat je gaat doen en wie er met je mee gaat. Zin om een terrasje te pakken? Maak dan een selfie (met zonnebril en dorstige blik), voeg een passende sticker toe en wacht tot een van je vrienden met je mee gaat.

Verder laat Day zien wie er op dat moment actief is, wat het net wat makkelijker maakt om jezelf bij die ene vriend uit te nodigen. Klinkt inderdaad heel anders…

De eerste reacties op de functie zijn dus we zijn benieuwd of Messenger Day een hit gaat worden. Maar waar we vooral benieuwd naar zijn, is wanneer Markie ein-de-lijk weer eens met een originele nieuwe functionaliteit gaat komen.

Samen Uptimen?

Oh, het genot van hilarische / zielige / ontroerende filmpjes met je vrienden delen. Google zag hierin een buitenkansje, dus ontwikkelden ze, een app waarin je samen met vrienden YouTube video’s kunt kijken en erop kunt commenten. Terwijl je de video kijkt, zie je in beeld hoe ver je vrienden zijn met kijken. Samen lachen, huilen, etc. Belangrijk detail: al je comments zijn openbaar en gewoon zichtbaar voor de hele wereld. Het is geen private messaging tool. Een beetje op je woorden letten is dus wel raadzaam, niet iedereen kan de grove humor van jou en je maten waarderen. 

Tot nu toe is Uptime ‘invite-only’ en alleen verkrijgbaar in de Amerikaanse App Store (iOs). Maar als je echt niet langer kunt wachten zijn er wat om een Amerikaans Apple ID aan te maken. Have fun!

Die Duitsers toch

In Duitsland vinden ze het nogal vervelend dat sociale netwerken als Facebook en Twitter veel gebruikt worden als platformen om haat te zaaien. Heiko Maas, de Duitse minister van Justitie wil de netwerken dan ook gaan beboeten als ze haatzaaiende berichten niet op tijd weghalen. Hij is vrij serieus in zijn queeste, want hij heeft hiervoor zelfs een ingediend. In dit wetsvoorstel staan regels met betrekking tot hatelijke berichten en dat deze zo spoedig mogelijk weggehaald moeten worden. Gebeurt dat niet, dan kan een Facebook, Twitter, Snapchat etc. een kleine boete krijgen van zo’n 50 miljoen euro.

Mocht de wet er komen, zou dat dan het startsein zijn voor andere landen om ook strikter op communicatie via social media te gaan letten?

Dit was weer de van deze week, leuke story toch?

Deze bijdrage is geschreven door Blauw Gras. Wij zijn een creative content agency met een voorliefde voor social media. Wij zijn content creatieven in de digitale wereld. In een notendop; we creëren, produceren en distribueren content vanuit onze thuishaven aan het Amsterdamse IJ.

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie