Vijf trends voor online video in 2016

Over video op Facebook, verticale video, pre-rolls, dronevideo's en VR.

Online video wordt populairder en populairder. Laat de serverparken maar blazen: Cisco voorspelt dat 69 procent van het webverkeer aankomend jaar zal bestaan uit het bekijken van video, en dat komt echt niet alleen door de Netflix&;en van deze wereld. Wat zijn de belangrijkste trends voor webvideo in 2016? Hierbij vijf verse inzichten.

Video op Facebook wordt nog belangrijker

Het is nog niet zolang geleden dat berichten met een foto het best scoorden op sociale media. Die rol is inmiddels echter overgenomen door video. Sinds Facebook video&;s direct in de nieuwsfeed laat zien en ook nog eens automatisch afspeelt, maakt Facebook als videoplatform een grote inhaalslag op het dominerende YouTube. Inmiddels worden 8 miljard video&;s per dag bekeken op het sociale netwerk. En wie video&;s direct op Facebook plaatst, krijgt voorrang in de nieuwsfeed van gebruikers.

Video&;s plaatsen op Facebook wordt komend jaar dus nog belangrijker. Het sociale netwerk bood al goede interactie- en advertentiemogelijkheden, maar inmiddels zijn mensen er ook echt aan gewend geraakt om video&;s heel snel te delen met hun vrienden. En dat delen is op Facebook veel vanzelfsprekender dan op YouTube en maakt van Facebook in 2016 hét platform om een video viraal mee te laten gaan. Sterker: partijen als Vice, Fox en Buzzfeed kiezen er zelfs voor om hun content uniek op Facebook te delen.

 

Verticale video wordt geaccepteerd
Sorry. We weten dat het vloeken in de kerk is voor de traditionele en vakkundige videomaker, maar de verticaal geschoten video neemt waanzinnig in populariteit toe. Apps als Snapchat, Instagram en WhatsApp zijn de boosdoeners and if you can’t beat them… precies. Want dit zijn de feiten: cijfers van Snapchat laten zien dat verticale video&;s tot negen (!) keer vaker worden afgespeeld dan horizontale video&;s. Livestreaming-apps Periscope en Meerkat doen er nog eens een schep bovenop: de hobbyfilmer denkt er niet eens over na, verticaal filmen is altijd de eerste keuze. Tja, wat doe je eraan? Het is niet gezegd dat je als filmproducent nu ineens je visie met 180 graden moet draaien maar van een beetje “vertical video syndrome” hoef je zeker geen arts te raadplegen.

 

Pre-rolls en Mid-Rolls als vervanger van de banner
De Adobe Digital Index (ADI) voorspelt dat mobile devices dit jaar de desktop gaan inhalen als het gaat om het kijken van online video’s. We hebben het hier over duizelingwekkende cijfers van honderden miljarden streamstarts in een jaar. Dit biedt niet alleen kansen voor de aanbieders van video content, maar ook voor adverteerders. Instagram, Snapchat, Facebook… allemaal denken ze op dit moment na over hoe dit kan bijdragen aan hun revenue’s. Zo maakt Instagram het sinds Q3-2015 mogelijk om een preroll commercial te vertonen in aanloop naar een videovertoning en experimenteert YouTube met Mid-Rolls die de langere video’s onderbreken.

Voor Marketeers en Creatieven gaat het de uitdaging worden goede, en vooral KORTE commercials te produceren. Je kan hier wel 10 blogs aan besteden (over het gebruik van korte voice-overs bijvoorbeeld), maar wat ons betreft mag de focus de komende tijd vooral liggen op Pre-rolls die qua lengte vooral korter zijn dan de video die erna vertoon wordt. Want uiteindelijk is het de keiharde realiteit dat niemand zit te wachten op pre-rolls die qua lengte vergelijkbaar zijn met de traditionele tv-commercial.

 

Dronevideo&;s by default
Daar komen de Drones! Ready to take over the world! Dronevideo&;s schieten als paddenstoelen uit de grond. Vanuit elke invalshoek en weertype hebben we ze nu wel gezien. Toch gaat dat in 2016 niet bepaald minder worden. De dronevideo gaat een ware standaard worden bij het in beeld brengen van evenementen en gebeurtenissen. Sfeeropnames van voetbalstadia? Het filmen van een grijze bedrijfsloods? De Sneekweek? Lowlands? Check, check, check en check.

Als je dit jaar voor jezelf of voor een klant wil uitblinken met dronebeelden, maak er dan iets bijzonders van. Ga voor dat ene spectaculaire beeld, stem het af op dat ene opzwepende nummer of neem eerst een cursus stuntvliegen.

 

Virtual Reality breekt door
We eindigen met de klapper van het jaar. Want het gaat er in 2016 toch echt van komen: virtual reality gaat doorbreken. Oculus Rift, Sony, Samsung, HTC en Microsoft: allemaal willen ze dit jaar komen met brillen waardoor je volledig virtueel rond kan kijken. De nieuwe Oculus kan inmiddels al worden gekocht. De nadruk bij de brillen ligt op games, omdat ze je voor het eerst écht in een game laten plaatsnemen.

Ook voor video&;s zijn de mogelijkheden groots. Dankzij opnames met 3D-camera&;s kan je kijkers meer dan ooit meenemen in je video, vanuit welke hoek ze dan ook kijken. Facebook biedt reeds ondersteuning voor het bekijken van 360 graden video&;s in je nieuwsfeed. Bekijk vooral ook deze YouTube-videoclip van Fort Minor op een bril of met de accelerometer van je smartphone. Het is nog maar een voorproefje, want 2016 wordt pas echt hét jaar van Virtual Reality.

Voor dit blog grote dank aan Sebastiaan Lindenhof (), Max van Gorkum (;em Say), Jeroen Woudenberg (, Bas van Maanen, Toby Fortuin (), John de Zwart (Brandviews) en Niels Bovendeur ().

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie