Waarom het beschadigde merk Olympische Spelen toch nog steeds sterk is

Het lijkt een doffe ellende, maar er is hoop.

Het kan er nog wel bij. Nu blijken de Braziliaanse sporters zich een maand geleden . Na alle andere dopingverhalen, flessentrekkerij, oplichting, uitbuiting, opnieuw een nieuw onsportief gebeuren. 

Tot welk niveau

De coulance ten opzichte van de Russische sporters is ook opvallend. Trouwens, de coulance ten opzichte van elke fraudeur in deze Spelen is opvallend. Je vraagt je af tot op welk niveau dit weinig olympisch gesjoemel zich voordoet. Ik vrees dat er veel mensen zijn in de (politieke) top die gebaat zijn bij het verborgen houden van dat gerommel, waardoor ook de lagere echelons zich veilig wanen.

De ene duizend handen wassen de andere duizend handen; velen willen dat ritje in hun achtertuin - met de Ferrari plankgas naar hun goed verwarmde zwembad van olympische afmetingen - natuurlijk niet graag opgeven.

Firma Strijkstok

Het lijkt wel een grote oplichtersbende. En dan heb ik nog niet eens over de sociale voorzieningen in Brazilië, die nagenoeg on hold zijn gezet, om die veel te dure, krakkemikkige hotels op tijd klaar te laten zijn. Waarschijnlijk heeft ook de firma Strijkstok BV een hoop onzichtbare facturen gestuurd.

What’s new.

Treurig voor al die te goedertrouwe sporters: als je wint word je verdacht van doping, en als je verliest ligt het voor de hand te vermoeden dat je verloren hebt van een fraudeur.

De lol lijkt er een beetje af. En zonder glans is alles dof. Behalve dan voor de oplichters.

Genoeg vermoedens

Je zou zeggen, het merk Olympische Spelen is de afgelopen jaren behoorlijk beschadigd. Vandaag door fraude, en eerder, net voor WO2, was het ook niet best, zij het van een heel andere orde. En wat de Spelen morgen en overmorgen brengen, niemand die het weet. Maar vermoedens genoeg.

Je zou zeggen: een grote, doffe ellende. Ook voor dat merk.

Maar niets is minder waar.

Prachtige glans

Voor velen zijn de Spelen nog steeds een symbool van hoop, van verbroedering, van sportieve strijd op hoog niveau. Ook een periode van verbroedering, al was het maar binnen de kring van de sporters. Als je die jongens en meiden ziet en hoort, en hoort wat ze gedaan en gelaten hebben om tot de uitverkorenen te behoren, merk je dat onder al die dofheid, nog steeds een prachtige glans ligt, die door de sporters de komende weken weer wereldwijd zichtbaar, voelbaar, hoorbaar zal worden gemaakt.

De Olympische Spelen als merk, is nog altijd razend sterk. Dankzij de sporters en de liefhebbers van sport. Die invloed van de inhoud blijkt altijd weer sterker dan de invloed van de schurken, de asocialen, de oplichters, de corrupten. Zij blijven de buitenkant, in meerdere opzichten.

Ik wens alle eerlijke sporters heel veel succes en een fantastische, onvergetelijke tijd.

Leve de Olympische Spelen!

Foto: Pixabay

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie