YouTube Red is hét moment voor merken om in video te stappen

Merken kunnen, nee moeten, nú zelf aan de slag.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Door Koop Brandsma

YouTube heeft de abonnementsdienst YouTube Red geïntroduceerd. Twee grote voordelen voor abonnees: exclusieve content en geen reclames. YouTube Red is een interessante ontwikkeling. Naar mijn verwachting opent het deuren voor merken. Creators die geld met hun content willen verdienen én niet achter een paywall willen zitten hebben nu twee opties: een toenemend aantal advertenties accepteren of meer samenwerken met merken. Maar als merk is er ook genoeg kans om zelf aan de slag te gaan.

Eerst een aanname en een feit:

* Na de invoering van YouTube Red gaat de videodienst het aantal advertenties verhogen om abonnementen aan de man te krijgen

* Ik bepaal als Creator of merk of er advertenties voor mijn video komen zolang ik originele content aanbied

Creators zijn min of meer gedwongen om akkoord te gaan met de voorwaarden van de zo lang zij advertentiegeld willen blijven verdienen. Doen ze dat niet dan worden hun video’s van YouTube gehaald. ESPN, uitzender van sportwedstrijden in Amerika, kon niet akkoord gaan omdat ze distributeur is van sportbeelden maar niet de rechten . Gevolg: geen ESPN-content op YouTube. Bij Creators zoals PewDiePie en Enzo Knol zal het niet zo’n vaart lopen omdat zij originele content maken, maar zij zullen dus wel moeten accepteren dat er meer advertenties in hun video’s komen. Dat komt omdat voor hun advertenties een belangrijke geldstroom zijn. Ze zullen het  niet snel uitzetten.

YouTube Red opent deuren voor merken… 
Om hun content advertentievrij aan een groot publiek aan te bieden moeten ze dus op zoek gaan naar een vervangende geldstroom. Daar komen merken om de hoek kijken. Zij kunnen door sponsoring ervoor zorgen dat het gigantische gevolg van deze Creators kunnen blijven genieten van hun content. Merken kunnen hierop voorsorteren door met de Creators te bespreken dat zij hun gesponsorde video advertentievrij willen hebben. Ze moeten dan ook bovenstaande voordelen goed aan de Creators uitleggen. Aan de andere kant moeten merken en Creators blijven werken aan formats en series die de perfecte combinatie zijn tussen merkbelofte en de identiteit van de Creator. Blijf op zoek gaan naar die common ground.

Maar ook voor originele content van merken zelf!
Merken moeten zich realiseren dat zij als één van de weinige originele YouTube-content advertentievrij kunnen blijven aanbieden. De ophef over advertenties en opkomst van Adblockers bewijst dat kijkers advertenties zat zijn. Merken hoeven geen advertentiegeld te verdienen met hun content. Die advertentie-irritatie bij consumenten kunnen zij wegnemen. Maar ook hier geldt: merken moeten formats en series ontwikkelen die de consument graag bekijkt.

Ja, er is behoefte aan merkkanalen 
Dat hier behoefte aan is, is al bewezen: Allerhande doet het in het domein recepten. Albert Heijn heeft hier een prominente (video)propositie in opgebouwd. Dat is andere merken (en vloggers) in veel domeinen nog niet gelukt. YouTube Red is dan ook de volgende duw in de rug voor merkkanalen. Denk aan klussen, entertainment, wonen en beleggen. Wat niet eigenlijk? Het is simpel: the winner takes all. Nú kanalen beginnen betekent dat je bij de winnaars hoort.

Koop Brandsma is YouTube Channelmanager bij LVBNetworks

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie