Premium

Dit is de nieuwe rvc van NRC Media

Aad Stoop wordt president-commissaris van NRC Media. Jerry Hoff is geen commissaris meer.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De nieuwe raad van commissarissen wordt aangesteld nu de overname van NRC Media door Mediahuis (samen met de Nederlandse Stichting Democratie en Media - SDM - en de Vereniging Veronica) een feit is.

In de raad van commissarissen komen drie mensen van Mediahuis, éém persoon vanuit de twee Nederlandse aandeelhouders, plus iemand uit de NRC-ondernemingsraad. Aad Stoop wordt namens SDM en de Vereniging Veronica naar voren geschoven en is de voorzitter van de rvc, ofwel de president-commissaris van NRC Media. Stoop is advocaat bij Bergh Stoop & Sanders Advocaten (Amsterdam) en is gespecialiseerd in Ondernemingsrecht. Sinds 2005 is hij bestuurslid bij SDM, een functie die hij neerlegt na zijn aanstelling als commissaris bij NRC. Sinds 2012 is hij voorzitter van de European Press Prize, die opgericht werd door SDM, Vereniging Veronica, The Guardian Trust, Reuters Trust, JP Politiken Foundation en The Media Development Investment Fund.

Andere commissarissen zijn: professor Dr. Mijntje Lückerath-Rovers, hoogleraar Corporate Governance aan Tilburg University/TiasNimbas. Sinds 2007 verricht zij onderzoek rond corporate governance en meer specifiek de rol van de rvc in relatie tot de raad van bestuur en relevante stakeholders. Ze is onder meer ook commissaris bij Achmea en bij de beleggingsfondsen en het groenfonds van de ASN Bank. Lückerath-Rovers wordt werknemerscommissaris in de rvc van NRC. In die functie volgt ze de omstreden advocaat Jerry Hoff op, die uiteindelijk slechts sinds november commissaris was bij NRC.

De drie commissarissen vanuit Mediahuis zijn ceo Gert Ysebaert, coo Paul Verwilt en Caspar van Rhijn, directeur Digitale Nieuwsmedia.

Algemeen hoofdredacteur van NRC Media Peter Vandermeersch zegt: &;Het is heel belangrijk dat er Nederlandse aandeelhouders zijn, omdat ik zelf als Vlaming heel goed kan inschatten dat we dezelfde taal spreken, maar toch een heel andere cultuur hebben. Vereniging Veronica en Stichting Democratie en Media weten wat NRC betekent in Nederland. In de raad van commissarissen wordt daarom Aad Stoop ook voorzitter.&;

Vorig jaar kwam de OR in conflict met Egeria, omdat de grootaandeelhouder weigerde Jerry Hoff in de rvc te laten plaatsnemen. Uiteindelijk gebeurde dat wel nadat de rechter eraan te pas had moeten komen. Met terugwerkende kracht is Hoff in november aangetreden als commissaris. Nu wordt hij al weer vervangen. Over het korte verblijf van Hoff in de rvc zegt Vandermeersch: &;De OR meende Jerry Hoff nodig te hebben tegenover Egeria. In de onderhandelingen met Mediahuis is gebleken dat men zo’n persoon niet meer nodig had en daarom is nu professor Dr. Mijntje Lückerath-Rovers naar voren geschoven, die overigens ook een sterke persoonlijkheid is. Het is ook wel echt nodig dat de Nederlandse commissarissen tegenwicht kunnen bieden aan hun Vlaamse collega’s.&

De twee Nederlandse aandeelhouders hebben zich in eerste instantie voor vijf jaar verbonden.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie