EU maakt maatregelen tegen Google bekend

De Europese Unie gaat de strijd aan met de Amerikaanse internetgigant Google omdat het concern zijn dominante positie op de Europese markt zou hebben misbruikt.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Europees Commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) kondigde woensdag officieel de eerste stap aan. De Europese Commissie begint verder een onderzoek naar Android, het door Google ontwikkelde besturingssysteem voor smartphones en tablets.

Volgens Brussel bevoordeelde de internetzoekmachine van Google zijn eigen diensten, waardoor concurrenten er bekaaid afkwamen. De Europese Commissie houdt het bedrijf al ruim vijf jaar in de gaten. Brussel vindt dat ondernemingen met een uiterst groot marktaandeel een speciale verantwoordelijkheid dragen om de concurrentie niet te verstoren. &;Dat is in het belang van de consument en van innovatie&;, aldus Vestager.

De commissie stuurde Google een lijst met klachten en het concern krijgt nu tien weken de gelegenheid te reageren op de aantijgingen. De stap tegen Google geldt als de politiek meest beladen zaak van de Europese Unie tegen een Amerikaanse concern.

Google bleek eerder bereid enkele concessies te doen, maar die werden als onvoldoende verworpen. Vooral concurrenten van Google reageerden zeer negatief op de voorstellen die het bedrijf deed om de kritiek op de presentatie van resultaten van zijn zoekmachine weg te nemen.

&;De weg is open&; voor een oplossing van het geschil, benadrukte Vestager. Google kan vrijwillig zijn gedrag aanpassen en het kan tot een schikking komen. Als de commissie vaststelt dat Google de Europese regels heeft geschonden, dan moet het bedrijf rekening houden met een boete die kan oplopen tot 10 procent van de omzet. Dat zou in het geval van Google meer dan 6 miljard dollar betekenen (ruim 5,6 miljard euro).

De Amerikaanse softwareproducent Microsoft kreeg eerder al meerdere boetes van in totaal ruim 2,2 miljard euro wegens misbruik van zijn sterke marktpositie. Chipproducent Intel moest ruim 1 miljard euro betalen.

Google is het niet eens met de klachten van de Europese Commissie tegen het bedrijf die woensdag werden bekendgemaakt. Dat liet het Amerikaanse technologieconcern weten in een reactie.

Google gaf aan het &;krachtig oneens&; te zijn met de beschuldigingen van de commissie. Google is van mening dat succes nou eenmaal tot aandacht leidt. Het bedrijf is van plan het gesprek aan te gaan met de commissie over Android.

Bron: ANP

Lees ook het gastblog op adformatie.nl van David de Jong, medeoprichter en ceo van Screen6: .

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie