Premium

Ondernemingsraad versus rvc en redacties versus top TMG

In een brief vraagt de COR (centrale ondernemingsraad) om herstel van het gelijke speelveld voor Talpa en Mediahuis. De redactieraad valt ondertussen over uitspraken van uitgever Harry de Wit.

De centrale ondernemingsraad (COR) stuurde vrijdag een brief aan de raad van commissarissen en de raad van bestuur van het Telegraaf-concern. Daarin verzoekt de COR tot uitstel van het uitspreken van steun voor één van beide biedingen totdat het adviestraject is afgerond. COR liet het advocatenkantoor Sprengers de brief opstellen en versturen.

De ondernemingsraad schrijft dat aanvankelijk is afgesproken dat 'als er meer concrete informatie over de biedingen beschikbaar zou zijn er overleg tussen de COR en de bieders zou gaan plaatsvinden en dat een adviesaanvraag bij de COR ingediend zal gaan worden'.

In de afgelopen dagen bleek dat de raad van commissarissen exclusief met Mediahuis/VP Exploitatie wilde onderhandelen. Dit was van John de Mol en Talpa. De strijd om TMG is daarmee verhard. Talpa verhoogde ondertussen zijn belang van 20,6 naar 21,4 procent.

'Adviespositie COR belangrijk'
Ook de COR 'verbaasd': 'Juist in een situatie waar het gaat om twee mogelijke biedingen doet deze gang van zaken te kort aan de adviespositie van de COR. (...) De ondernemingsraad vraagt de rvc en rvb nu 'dringend om in het belang van alle stakeholders, en in het bijzonder het personeel van TMG, het level playing field' te herstellen en Talpa wederom serieus te betrekken in de overwegingen.' Om tot 'een goed onderbouwde advisering' te kunnen komen heeft de COR nog behoefte aan verdere informatie, naast de reactie van bieders op de criteria en uitgangspunten van de COR: Daarom is het 'niet reëel' om ervan uit te gaan dat het adviestraject voor 8 maart kan worden afgerond, als een aanvraag tot goedkeuring van het biedingsbericht moet zijn ingediend bij de Autoriteit Financiele Markten (AFM).

Harry de Wit
In een gesprek met liet uitgever Telegraaf Landelijke Media gisteravond weten de voorkeur te geven aan Talpa als nieuwe eigenaar. 'Talpa is een partij die voor TMG iets toevoegt aan de toekomst, niet een partij die iets toevoegt aan het verleden.'  Het is geen geheim dat niet alleen De Wit, maar meerdere personen in de top van TMG liever John de Mol als nieuwe eigenaar zien dan Mediahuis. De Wit zegt dan ook te spreken voor een groep van 'dertig hoge commerciële managers'

Daarmee staan het management en de redacties van De Telegraaf tegenover elkaar. Eerder liet de Telegraaf-redactie al weten voor Mediahuis te kiezen. In een korte verklaring nam de redactieraad van De Telegraaf inmiddels fel afstand van de uitspraken van De Wit. 'Het kloppend hart van De Telegraaf bestaat uit ruim 200 journalisten die dagelijks spraakmakend nieuws brengen. Dat hart bestaat niet uit (commerciële) managers in welke top-30 dan ook.'

Ook de redactieraad van de regionale kranten van HMC (onder meer Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad, Leidsch Dagblad, Gooi- en Eemlander) kiest voor Mediahuis.

Van de beurs halen? 
De vraag is hoe het nu verder moet met het biedingsproces. Zowel Talpa als Mediahuis hebben aangegeven TMG bij overname van de beurs te willen halen. Geldt dat nog steeds dan heeft men 95 procent van de aandelen nodig en zijn de twee tot elkaar veroordeeld. Dus moet er een dialoog komen.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie