Premium

‘Plannen TMG: hoofdredactie ontslaan, Telegraaf opknippen in vijf delen’

De redactie staat achter hoofdredacteur Sjuul Paradijs.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Het wordt steeds onrustiger bij Telegraaf Media Groep, nu langzaam maar zeker plannen naar buiten sijpelen over wat de top met het concern van plan is. Adformatie dat er een nieuw digitaal bedrijf wordt opgetuigd door grootaandeelhouder Frank Botman. Een artikel op Quotenet van vandaag bevestigt dat nogmaals.

Inmiddels is volgens goede bronnen ook duidelijk wat de directie van plan is met De Telegraaf en hoofdredacteur Sjuul Paradijs. Directeur Landelijke Media Harry de Wit zou de opdracht hebben om Paradijs als hoofdredacteur op zijn huidige positie te ontslaan. De Telegraaf moet worden opgeknipt in vijf delen, waarvan de krant er één is. Andere delen zijn Privé, Vrouw, DFT en Telesport. Elk onderdeel krijgt dan een eigen hoofdredacteur, waarbij Jaap de Groot (sport) en Paul Jansen (chef politieke redactie) worden genoemd. Deze hoofdredacteuren rapporteren aan de directie. Ook commercieel worden de vijf takken dan zelfstandig, met een eigen uitgever.

Andere bronnen spreken nog over een zesde tak, Autovisie. De online tak (onder Botman) en de regionale kranten moeten apart blijven opereren.

Motie redactieraad
Insiders spreken van een ‘oorlogssfeer’, ook op de redactie. Paradijs is een van de laatsten die zich verzet tegen de nieuwe plannen, zoals hij eind vorig jaar ook tegen de verkoop van de drukkerij was. De redactieraad heeft zich maandag tegen het plan van De Wit uitgesproken, omdat men het er niet mee eens is dat de hoofdredactie niet langer eindverantwoordelijk zou zijn voor de redactionele inhoud van de vijf takken. Een goede bron meldt: &;De redactionele eenheid en onafhankelijkheid zijn in het geding.&; De plannen zijn &;in strijd met het redactiestatuut, waarin de ondeelbaarheid en de onafhankelijkheid van de redactie zijn verankerd&;. Dat is onaanvaardbaar voor de redactieraad. Maandag is dat verwoord in een motie, die met 201 van de 226 stemmen zou zijn aangenomen. Er zouden zes tegenstemmers zijn en negentien onthoudingen. Daarmee heeft de redactie aangegeven nog vol achter Paradijs te staan.

Een andere bron spreekt echter van onderling wantrouwen op de redactie, omdat chefs achter de rug van Paradijs om zijn benaderd voor de functie van hoofdredacteur in de nieuwe constellatie.

Woordvoerster Jacqueline Hekkers zegt dat het – zoals ze al eerder had aangegeven – niet klopt wat er in berichten wordt vermeld over de internetactiviteiten in relatie tot Botman. Verder ontkent ze ook dat er plannen zouden zijn om de hoofdredactie te ontslaan en de Telegraaf op te knippen in vijf delen.
‘TMG heeft in december aangegeven dat het zich wil focussen op de hoofdmerken. Harry de Wit is daarnaast bezig met de voorbereiding van een nieuwe structuur.Hij heeft zijn denkrichting besproken met het MT, de hoofdredactie en de redactieraad en aangegeven. Er liggen nog geen concrete plannen.&;

Komende woensdag maakt TMG overigens de cijfers van het eerste kwartaal 2015 bekend. Donderdag volgt een aandeelhoudersvergadering. 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie