Premium

Redactie en directie HMC op 12 oktober tegenover elkaar voor de rechter

De redactieraad wil niet dat de top van de organisatie wordt uitgebreid naar vijf hoofdredacteuren.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

De dagbladredactie van Holland Media Combinatie (HMC), onderdeel van de Telegraaf Media Groep, is al enige tijd in conflict met de directie van het bedrijf (Gert Jan Oelderik en Ferdy Demmers) over een reorganisatie. Omdat de partijen niet nader tot elkaar zijn gekomen, kiezen de redacties van de regiokranten nu voor een gang naar de rechtbank.

Sinds februari is er overleg over de aanpassing van de organisatie van het uitgeefbedrijf van titels als Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad en De Gooi- en Eemlander. Over de inhoudelijke kant, het meer profileren van de regionale titels, bestaat in grote lijnen geen verschil van mening. Uit de stukken die naar de rechtbank van Alkmaar zijn gestuurd blijkt dat het geschil zich toespitst op de keuze van de directie om de top van de organisatie uit te breiden naar vijf hoofdredacteuren, in plaats van de huidige situatie met één hoofdredacteur met adjunct-redacteuren.

Deze reorganisatie lijkt sterk op de plannen bij . De redactieraad van HMC vreest dat ‘op deze wijze de directie meer rechtstreekse en directe ingangen tot de hoofdredacteuren creëren en dat zal de positie en bevoegdheden van de algemeen hoofdredacteur verzwakken en die van de redactie als geheel wordt ook aangetast’.

Redactiestatuut
De redactieraad vindt dat het overgaan naar een structuur met aparte hoofdredacteuren voor afgescheiden deelredacties tegen de ontwikkelingen van de laatste tijd ingaat. De redactie opereert nu als één geheel en bedient van daaruit alle titels. ‘Vanuit financieel/organisatorisch oogpunt is dit ook niet verantwoord’, zo staat in het verzoekschrift aan de rechtbank.  De redactieraad wil nu een uitspraak van de rechter over de vraag met de nieuwe plannen het redactiestatuut geschonden wordt.
Een eerder negatief advies van de OR heeft de directie naast zich neergelegd.

In een mail aan Demmers en Oelderik schreef voorzitter van de redactieraad Peter Schat op 8 september dat ‘het niet eerder is voorgekomen dat de redactieraad zich genoodzaakt ziet een verschil van inzicht met de directie voor te leggen aan de rechtbank. De hoop op een oplossing is bij de raad nog niet vervlogen en de uitnodigung om uw finale besluit op dit punt nog aan te passen, staat als immer open’.

Raadsman van de redactieraad Lou Sprengers zegt vandaag dat de directie nog niet gereageerd heeft. ‘De zaak dient vooralsnog gewoon op 12 oktober.’

 

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie