door Maarten Hafkamp, redactie | 6 december 2013, 12:05 in Media
Sanoma Sbs De Mol

'Sanoma wil af van Van Westerloo bij SBS'

Sanoma wil de grip op SBS versterken en zou daarom af willen van programmadirecteur Remko van Westerloo.

Dat meldt Het Financieele Dagblad, dat gisteren ook met het nieuws kwam dat John de Mol SBS wil uitkopen bij Sanoma.

Sanoma is ontevreden over de zwakke kijkcijfers en zou volgens insiders nu ‘formele stappen' hebben gezet om meer grip op SBS te krijgen. Een stap is het lozen van Van Westerloo, die tijdens de SBS-presentatie begin november nog een nieuwe, vierde zender aankondigde.

Of Van Westerloo echt vertrekt, is nog niet zeker. De programmabaas is een vertrouweling van De Mol, die grip heeft op de programmering van de drie SBS-zenders. De Talpa-baas heeft het alleenrecht een programmadirecteur te benoemen. Maar de Sanoma-top beargumenteert dat dit niet meer geldt, nu SBS qua kijkcijfers door een contractueel afgesproken ondergrens is gezakt. De Finnen vallen ook over het feit dat Talpa naast partner ook hofleverancier van de SBS-programmering is.

Vorige week ging al het gerucht dat het vetorecht van John de Mol over de programmering van SBS per 1 januari contractueel vervalt. Woordvoerder Robin Janszen van Sanoma wilde hier toen tegen Adformatie niets over zeggen.

Over hoe de nieuwe bestuursstructuur er volgens Sanoma zou moeten uitzien, wordt volgens het FD nog gesproken. Directe rapportage van de programmadirecteuren aan SBS-ceo Hans Edin is een mogelijkheid. In januari moet meer duidelijk worden.

Verkoop aan De Mol

Sanoma hoeft SBS niet te verkopen omdat de afwaardering van het mediabedrijf nu klaar is en de grootste pijn is geleden. Anderzijds melden bronnen dat een verkoop van SBS aan De Mol wel degelijk tot de mogelijkheden behoort en dat de huidige schermutselingen horen bij het 'onderhandelingsspel'. 

Beide partijen willen niet reageren.

Reacties op dit artikel (1)

Log in of registreer om reacties te posten
Avatar

Aad van Luijk

(4 maanden geleden)

Wat is dat nu voor nonsens: "Schermutselingen die horen bij het onderhandelingsspel?" Oorlog zult u bedoelen.

Gerelateerde items Sanoma Sbs De Mol