Premium

Vinex met SKO in nieuw online bereiksonderzoek NOBO

Het Nederlands Online Bereiks Onderzoek koppelt digitale- en offline media.

Helaas hebben we niet meer de rechten op de originele afbeelding
adformatie

Nog even resumerend, voor wie het een beetje kwijt is. Vorige maand liet Vinex (Verenigde Internet Exploitanten) weten definitief uit het DDMM (Dutch Digital Media Measurement) te stappen. Aanleiding was dat GfK, de uitvoerder van het DDMM onderzoek, problemen had met het ontwikkelen van een nieuwe methode om Apple apps weer goed te kunnen meten. De zes grootste exploitanten in Vinex zetten hun bijdrage aan het onderzoek per 1 april 2015 stop. Dat betekent overigens niet dat DDMM volledig is afgeschoten: directeur Johan Smit van het PMA/ Platform Media-Adviesbureaus liet vorige maand al weten voorlopig door te gaan met GfK en DDMM.
Vorig jaar juli was al bekendgemaakt  dat Vinex in de toekomst verder op wil trekken met SKO (Stichting Kijkonderzoek). In juli 2014 maakten Vinex en SKO – overigens ook PMA - gezamenlijk bekend dat ze een intentie tot samenwerking hadden getekend ‘die moet leiden tot een gezamenlijk beheerd online bereiksonderzoek’, waarbij TNS-Nipo/Kantar Media de uitvoerende onderzoekspartij is en ook ComScore meedoet.

NOBO
Zover is het nu. Directeur a.i. Vinex Wouter Hulst en SKO-directeur Bas de Vos kondigen vandaag het nieuwe online bereiksonderzoek NOBO (Nederlands Online Bereiks Onderzoek) aan. Alle partijen hebben hun handtekening gezet onder een contract voor de komende drie jaar. Hulst: ‘We gaan digitaal bereik meten op alle devices en dat combineren met tv-data van SKO én printdata. Daarmee hebben we 80 procent van het Nederlandse bereik afgedicht.’ Hulst zegt dat vijf van de zes grote Vinex-exploitanten TMG, De Persgroep, RTL, NPO en SBS/Sanoma voor drie jaar meedoen. Andere, meestal internationale partijen, zijn per jaar aangesloten. ‘Iedereen moet en kan aansluiten’, verwoordt Hulst het Vinex-standpunt.

Onderzoeksopzet
Bij de opzet van het onderzoek zijn volgens Hulst twee zaken belangrijk: ‘Wat meten we en wat doen we ermee. we gaan censusdata meten voor alle relevante medie en koppelen dit aan een panelonderzoek van 5000 respondenten.’ Hulst zegt dat het bereik van de top 200 online spelers gemeten kan worden, dus ook niet-deelnemers zullen kunnen worden gemeten.&; De Vos geeft aan dat bijvoorbeeld het meten van YouTube-bereik ook mogelijk moet worden om mee te nemen in de SKO-rapportages.
Hij noemt het nieuwe online bereiksonderzoek een hybride onderzoek waarbij het beste van twee werelden wordt gebruikt. ontvouwde hij in Adformatie al de ontwikkelingen rond het SKO-kijkonderzoek dat naar Video Totaal moet gaan en waarbij het tv-onderzoek aan online video views wordt gekoppeld. 
‘Het unieke’, zegt De Vos ‘is dat je straks naast crossplatform, ook crossmediale analyses kunt gaan maken. Dus we kunnen bijvoorbeeld zien dat iemand op een dag nu.nl heeft bezocht en via NPO.nl video heeft bekeken. NOBO moet echt een crossmediale marktstandaard worden. Met deze combinatie van sites, apps en tv-data lopen we wereldwijd voorop’

DDMM en Stir
Rond de vorige online bereiksonderzoeken DDMM en voorganger Stir waren problemen, Hulst verwacht dat met NOBO een krachtig onderzoek in de markt wordt gezet. ‘We willen vanaf de start iets goeds neerzetten dat de basis goed meet en niet gaandeweg belangrijke onderdelen toevoegen, daar zijn we bij vorige onderzoeken tegenaan gelopen. Een digital bereiksonderzoek zonder telefoon, tablet en pc is geen bereiksonderzoek meer te noemen. Dat er zoveel partijen aan tafel zitten en bereid zijn er veel geld in te stoppen, geeft aan dat NOBO een belangrijke, grote stap kan betekenen voor online bereiksmeting.’

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie