'Ontslaggolf redactie regiokranten moet verlies bij De Telegraaf goedmaken'

Journalisten bij de regiokranten hebben nu al moeite volwaardige kranten te maken. Met nog eens 45 arbeidsplaatsen minder wordt dat nog lastiger, zegt Peter Beije, voorzitter van de Stichting Ondersteuning HDC Media.

Lezers van Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander krijgen nu nog een eigen krant in de bus. Op de regio gerichte bladen, gemaakt door een onafhankelijke redactie. Je kunt er wat op aan te merken hebben, maar beter gaat het zeker niet worden. In een poging De Telegraaf van de ondergang te redden, ligt er nu een onzalig plan op tafel, . Alle dagbladen worden in feite opgeslokt door dagblad De Telegraaf.

Ooit werden de regionale dagbladen uitgegeven door HDC Media, een dochteronderneming van de Telegraaf Media Groep. Nu heet dit dochterbedrijf Holland Media Combinatie, maar de vraag is hoe lang dit nog gaat duren.

De Stichting Ondersteuning HDC Media is voortgekomen uit de redacties van de HDC-dagbladen en staat in de bres voor kritische zelfstandige journalistiek. De stichting heeft dan ook met grote verontrusting kennis genomen van het voornemen om de redactie van de regionale dagbladen van de Telegraaf Media Groep (TMG) met 45 fte in te krimpen. En dat terwijl er op de redactie van De Telegraaf niets verandert. Het bericht van de directies van TMG Landelijke Media en Holland Media Combinatie is bij het bestuur van de stichting dan ook als een bom ingeslagen.

Stil gehouden
De inkrimping met een kwart van de redacties lijkt stil gehouden, omdat eerst per januari de verplaatsing van de centrale redactie van Alkmaar naar Amsterdam (De Telegraaf) moest worden gerealiseerd. Zou de ontslaggolf toen al bekend zijn geworden, dan was die verplaatsing niet gerealiseerd, is de inschatting van de stichting.

Als dieven in de nacht hebben de directies van TMG Landelijke Media en Holland Media Combinatie op de laatste dag van 2016 de betrokken personeelsleden en de Centrale Ondernemingsraad van het reorganisatieplan op de hoogte gesteld. De top van een onderneming die met communicatie zijn belangrijkste omzet realiseert, vindt het schijnbaar normaal om zo met zijn personeel te communiceren.

Geen ingrepen op redactie Telegraaf
En daarbij wordt ook nog een misleidende voorstelling van zaken gegeven. Ingrepen op de redactie van De Telegraaf blijven uit. De directies benadrukken in dit kader dat de redacties van De Telegraaf en Metro in 2016 al een reductie voor hun kiezen hebben gehad. Dat klopt, maar dat was niet een inkrimping die zo maar op zichzelf stond. De vorige reorganisatie werd aangekondigd in 2014. De redactie van de dagbladen van Holland Media Combinatie werd vervolgens in 2015 ingekrompen. Bij De Telegraaf werd die reductie echter pas in 2016 gerealiseerd. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

De afgelopen jaren hebben de regionale redacties al grote reducties te verwerken gekregen. In 2004 werd aangekondigd dat negentig journalisten moesten vertrekken. In 2013 werd de formatie met 35 fte’s verminderd en in 2015 werd de formatie nog eens met vijftien redacteuren verminderd.

Niet winstgevend
De regionale kranten worden nu opgezadeld met een ontslaggolf die zij niet verdienen. Waar TMG Landelijke Media er niet in slaagt om winstgevend te worden, wordt er aan de regionale kranten nog steeds geld verdiend. Anders gezegd: de ontmanteling van de redactie van de regionale dagbladen moet het verlies bij dagblad De Telegraaf goedmaken.

Nu al hebben de journalisten bij de regionale bladen de grootste moeite volwaardige kranten te maken. Het is een illusie te denken dat dit nog kan met 45 arbeidsplaatsen minder. Op dit soort perspectiefloze plannen past maar een antwoord: actie voeren! De regio’s mobiliseren. Oproepen tot steun.  Volwaardige regionale kranten maken onderdeel uit van de cultuur van hun regio. Dat is hun bestaansrecht.

Peter Beije, voorzitter Stichting Ondersteuning HDC Media 

(Het bestuur van de Stichting Ondersteuning HDC Media is aandeelhouder van TMG)

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie