Creatie & Campagnes

Digital Design Case: Blendle

Redactie | 15 oktober 2015, 13:48

Cruciale rol digitaal design voor journalistiek platform

Het Blendle platform stelt je in staat losse artikelen uit bijna alle Nederlandse kranten en tijdschriften te lezen. Inmiddels heeft een half miljoen Nederlanders een account en recent is Blendle ook gelanceerd in Duitsland, met meer dan 100 Duitse titels. 

Digitaal design speelt een cruciale rol bij het platform, om te zorgen voor de juiste leeservaring van de verschillende titels: de lay-out van een artikel zijn net zo belangrijk als het artikel zelf. Voor elke krant of tijdschrift dat toetreedt, wordt een nieuw sjabloon ontworpen dat de identiteit van de krant beste vertegenwoordigt. Dat sjabloon omvat fontfamilies, groottes, zwaarten en kleuren. Die worden worden omgezet in CSS-templates: een versie voor de tijdlijn, voor de desktop-lezer en voor de mobiele lezer. 

Jort de Vries, Design Lead bij Blendle: ‘De grootste uitdaging bij de vormgeving was het behouden van de verfijnde typografie en lay-out van kranten en tijdschriften. We vertalen die lay-out door naar een zelf ontwikkelde responsive reader, geoptimaliseerd voor elk scherm. Door het hanteren van een  baselinegrid en tekst in kolommen naast elkaar te plaatsen, is de leeservaring vergelijkbaar met het lezen van papier. De fontset van inmiddels meer dan 460 fonts is zo geoptimaliseerd, dat het niet ten koste gaat van de performance.’ 

Lees hier een uitgebreid artikel van Jort over het digitale design, en een stuk van zijn collega Emiel Janson over de toekomst van het design voor de mobiele Blendle versie.

Credits
Concept en design: Team Blendle

Elke editie van het magazine Adformatie bevat een pagina met het beste uit de wereld van digital design, geselecteerd door het Dutch Digital Design-initiatief. In het blad wordt verwezen naar deze post in het bijbehorende online dossier, waar we extra’s en aanvullende info over de case plaatsen.Dit is BlendleTip: submit your work to Dutch Digital Design! 

Check ook de andere digital design cases van Adformatie:

- Case DPDK: DS Signature Art
- Case JWT Amsterdam: Project Schoolkrant
- Case Circus Family: NYCxDESIGN
- Case Superhero Cheesecake: Creative Cruise
- Case 180 Amsterdam: 'HP bend the rules'
- Case Wieden+Kennedy Amsterdam: The Imagination Machine
- Case Minivegas: Kapersky Lab
- Case MediaMonks: BBQ Cultures
- Case Momkai: Bugaboo
- Case Random Studio: Fornasetti
- Case MediaMonks: Android Wear Watch Faces
- Case Achtung!: Brush Busters 

Meer over Dutch Digital Design in het dossier van Adformatie.

Over de auteur

Reacties op dit artikel (0)

Adfo Books Bestsellers

Gerelateerde items Blendle Dutch Digital Design

Meer in channel Creatie & Campagnes
Blijf op de hoogte
Van onze partners
Whitepapers
Populaire blogs