De effectiefste campagnes leunen steeds vaker op PR  

Dat blijkt uit de wereldwijde WARC-analyse gebaseerd op de ranglijst van de 100 effectiefste campagnes. 

Graham, een op PR gebaseerde campagne voor verkeersveiligheid
BBDO

Jaarlijks maakt marketing-onderzoeksbureau WARC een lijst op van de 100 effectiefste campagnes wereldwijd. Ook laat het zien wat we kunnen leren van deze campagnes: 'Lessons from the world's top effectiveness campaigns'.

Hierin worden creatieve media- en meetstrategieën ontleed en gedeeld. Dit zijn volgens WARC de 4 belangrijkste lessen uit de top-100 van 2018: 

 1. Effectieve campagnes leunen steeds vaker op PR  

Analyse van de WARC 100 van dit jaar laat zien dat de effectiefste campagnes in toenemende mate gebruik maken van PR in hun strategieën. Ze zijn volgens WARC steeds meer op gericht op de aandacht van de pers en andere 'earned media'. 

Diverse campagnes hoog in de ranglijst draaien dan ook om een stunt of PR-concept. WARC noemt het voorbeeld van de Transport Accident Association met 'Graham', het onooglijke lichaam dat bestand is tegen de hardste crashes. Overduidelijk ontwikkeld om de nodige media-aandacht te krijgen. Scoorde een 4e plaats in de top-100.

2. Campagnes met focus op TV of video; het zijn twee verschillende modellen 

WARC ziet, en dat is niet nieuw, een dominantie van video - zowel online als op tv - in de winnende campagnes. Analyse laat zien dat bewegend beeld de sleutel is tot emotionele creatieve strategieën.

Begrotingen zijn meestal hoger voor campagnes die leunen op tv. Ook verschilt de mediamix tussen  campagnes gebaseerd op tv of op video. Bij tv-campagnes spelen buitenreclame en print vaker een rol. Mond-tot-mondreclame en PR hebben juist een groter aandeel in online strategieën voor video.Sociale media zijn overigens voor beide het meest voorkomende ondersteuningskanaal.

3. Het gebruik van partnerschappen is in opkomst

In de afgelopen twee jaar is het gebruik van partnerschappen als creatieve strategie toegenomen in de WARC top-100. Gebruikmaken van het bereik of de geloofwaardigheid van partnerorganisaties is  een effectieve strategie voor vier van de top 10-campagnes dit jaar. Daarbij gaat het om zowel verwachte als ongebruikelijke samenwerking.

Hoewel dit soort partnerschappen door de hele WARC top-100 zijn te zien, worden ze vooral gebruikt in campagnes die zich richten op millennials. Als voorbeeld noemt WARC de campagne waarin Burger King zijn grote broer en rivaal McDonald's uitnodigde om gezamenlijk een McWhopper te gaan verkopen. 

4. Merken zijn meer op zoek naar lange termijn

De effectiefste campagnes richten zich steeds vaker op de lange termijn. Merken willen 'er meer uit halen', aldus WARC. Het noemt de John Lewis Christmas-campagnes die al jaren in de WARC 100 staan als een goed voorbeeld voor het succes van langetermijncampagnes. John Lewis richt zich al lang op kerstcampagnes en scoort jaarlijks enorm veel publiciteit, engagement en uiteindelijk rendement met hun investering

 

 

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie