Premium

EU start campagne voor Europese verkiezingen met indrukwekkende film

Een van de hoofdrollen is voor Samuel de Leeuw die zijn aangrijpende verhaal uit de Tweede Wereldoorlog aan zijn kleindochter vertelt.

Samuel de Leeuw

De Europese Unie heeft zijn campagne gelanceerd voor de Europese verkiezingen. De centrale rol hierin is een 4 minuten durende film ‘Use your vote’.

Creatief directeur Johan Kohler van het Deense Creative Agency, heeft ervoor gekozen om ouderen hun getuigenissen te laten vertellen aan hun kleinkind. Hij heeft daarmee een indrukwekkende manier gevonden om de waarde van democratie en vrijheid over het voetlicht te brengen.

De campagne moedigt de 370 stemgerechtigden in 27 lidstaten aan gebruik te maken van hun democratisch recht. De verkiezingen starten in Nederland op 6 juni en lopen door tot 9 juni 2024.  

Met de slogan Use Your Vote. Or others will decide for you, worden verschillende kanalen ingezet, hoewel er geen tv- of radioruimte zal worden ingekocht om de 370 miljoen stemgerechtigden te bereiken. ‘Dat zou te duur worden’, zegt Jauma Duch, director general communications en woordvoerder van het Europees Parlement. ‘We geven niet meer 8 cent per inwoner uit aan deze campagne.’

Getuigenissen

Tot de hoofdrolspelers van de video behoren ook de Nederlandse Samuel de Leeuw en zijn kleindochter Suus. Samuel de Leeuw werd in 1941 geboren in een Joods gezin in Amsterdam. Nadat zijn vader bij een razzia werd opgepakt besloot zijn moeder hem te laten onderduiken in Limburg. Samuel overleefde de oorlog in een pleeggezin, de rest van zijn familie werd vermoord in de Duitse vernietigingskampen. Zijn moeder ontsnapte daaraan omdat ze toevalligerwijs over het hoofd werd gezien tijdens een razzia. Na de oorlog kwam ze haar zoontje ophalen in Limburg, maar hij kende haar niet.

De Leeuw maakt in Brussel diepe indruk met zijn verhaal. Zelf heeft hij het vaker verteld, op scholen onder meer. ‘Op een gegeven moment worden het woorden die je uitspreekt, bijna zonder lading.’ Toch is hij geraakt door de gezamenlijke ervaring met kleindochter en door de film: ‘Op het moment dat ik zeg: ‘Ik kwam uit de oorlog, en had niemand’, raakte ik weer ontroerd’.

De Leeuw benadrukt hoe belangrijk vrijheid is en democratie. Hij is om die reden zelf politiek actief geweest. De oproep om te stemmen is belangrijk, meer dan ooit. ‘Ik dacht: ach de mensen hebben geleerd van de oorlog. Maar ik zie nu dat Joodse scholen door de marechaussee moeten worden beveiligd. Joodse winkels ook. Dat vind ik heel verdrietig. Ik had nooit verwacht dat ik dit aan het einde van mijn leven nog zou meemaken.’

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie