Gillette-campagne strijkt mannen tegen haren in

In het spotje verzet Gilette zich tegen ‘toxische mannelijkheid’, alleen niet iedereen waardeert dat.

Scheermesjesfabrikant Gillette komt met een commercial die voor een hoop ophef zorgt. Het merk rekent af met toxische masculiniteit. Kijkers - vooral rechtsgeoriënteerde mannen - vinden het echter beledigend. Ze voelen zich door de video, gemaakt door bureau Grey, over één kam geschoren. 

Vechtpartijen

In het spotje zet de fabrikant vraagtekens bij zijn eigen slogan ‘The Best a Man Can Get’. In het filmpje wordt slecht gedrag, zoals pesten, vechten, discriminatie, seksuele intimidatie, afgekeurd. ‘Is this the best a man can get?’ De reclame daagt de stereotype alfaman uit om zijn leven te beteren. Aan het eind van het spotje zien we dan ook mannen die het goede voorbeeld geven: ze spreken elkaar aan op het fluiten naar vrouwen op straat en stoppen vechtpartijtjes tussen kinderen.

Ook bevat de commercial een verborgen boodschap: wie zich met Gillette scheert, gedraagt zich als een 'moderne' man - die zich niet schuldig maakt aan machogedrag. 

Roofdieren

Gillette plaatste de commercial maandag online. Binnen een mum van tijd stroomden de negatieve reacties binnen. Mannen worden in de commercial neergezet als ‘roofdieren’ die vrouwen seksueel intimideren, en de man wordt stereotyperend neergezet, zijn de veelgehoorde klachten. Op YouTube kreeg het filmpje 1700 likes en 10 duizend ‘dislikes’. Mensen reageren dat ze nooit meer een Gillette-mesje zullen kopen en plaatsen foto's van hun scheerschuim in de prullenbak. 

Nieuw tijdperk

Op de website geeft Gillette achtergrondinformatie over de campagne. 'We willen een positieve, bereikbare, inclusieve en gezonde versie van wat het betekent om man te zijn promoten. Vanaf vandaag gaan we actief de verwachtingen en het stereotiepe beeld van de man aanvechten. In de advertenties die we maken, de woorden die we kiezen en de beelden die we op sociale media delen.'

Advertentie