Premium

Kim Dingler: 'De Engelse bedrijfscultuur ligt vrij ver van de Nederlandse'

Random Pic(k) Of The Day For A Week. Nils Adriaans vraagt vakgenoten naar hun inspiratie. Ditmaal Kim Dingler, die een sabbatical neemt.

Kim Dingler

Deze week was Kim Dingler, tot voor kort CCO Global Entertainment ITV Studios, curator van Random Pic(k) Of The Day For A Week. Vijf dagen lang deelde zij haar inspiratie op de LinkedIn-pagina van Nils Adriaans én Adformatie (één bijdrage per dag).

ITV Studios nam in 2015 Talpa Media over en Global Entertainment is de creatieve (format)afdeling van het Britse media- en entertainmentbedrijf. Dingler heeft vanaf 1 december een sabbatical genomen.

Hier haar 5 pic(k)s:

1. WeHaveToSeeMoreOfEachOther - De reacties zijn shocking

'Na 25 jaar werken besloot ik om, in plaats van een stap naar boven te maken, mijn baan op te zeggen en even niets te doen. Work hard, play hard vond ik altijd een lekkere combinatie, maar ik begon me af te vragen hoe het zou zijn om eens een break te nemen.

Een periode van heroriëntatie & inspiratie. Een reset.

Tijd krijgt een hele andere betekenis.

Onderstaande campagne van de Spaanse likeur Ruavieja maakt tijd heel concreet. De samenleving is door technologie meer verbonden dan ooit, maar ironisch genoeg ook minder verbonden dan ooit. De film is een sociaal experiment, waarbij vrienden en familie bevraagd worden over hun relatie, hoe vaak ze elkaar zien en hoe oud ze zijn. Vervolgens wordt op basis van statistische gegevens berekend hoeveel dagen en uren ze in dit leven nog met elkaar zullen doorbrengen. En hoeveel tijd ze zullen besteden aan zinloze activiteiten zoals scrollen op internet en TV kijken.

De reacties zijn shocking...'

2.  Moed & Visie - Nan Goldin raakte zelf verslaafd aan pijnstillers

'Op de IDFA zag ik documentaire ‘All the beauty and the Bloodshed’ over het leven van kunstenares Nan Goldin. Een absolute aanrader. Centraal staat de val van de Sackler familie die met hun farmaceutische dynastie medeverantwoordelijk was voor de opioïdencrisis (Goldin spreekt uit ervaring: toen zij na een operatie de pijnstiller OxyContin van de Sacklers kreeg, raakte ze verslaafd, red.). Prachtige beelden over onder andere een protestactie in het Guggenheim NYC en de treurigheid van de Sacklers.

Laat het duidelijk zijn. Ik hou enorm van mannen, maar ik bewonder vrouwen met moed & visie.

Zeker als ze met een sterk idee tevens het risico nemen om in de gevangenis te belanden. Zoals de anti-oorlogsactiviste die afgelopen maart een live-uitzending van de Russische staatszender Channel One verstoorde, door met een met een 'Stop de oorlog’-bord de studio in te stormen.

Ook de 31-jarige Russische kunstenares Alexandra Skochilenko belandde in de cel nadat ze in supermarkten prijskaartjes verving door zelfgemaakte kaartjes met daarop boodschappen tegen de oorlog in Oekraïne. 'Het Russische leger bombardeerde een school in Marioepol, ongeveer 400 mensen probeerden daar te schuilen voor de bombardementen’, was te lezen op een van de ‘prijskaartjes’.

Beeld uit ‘All the beauty and the Bloodshed’
Beeld uit ‘All the beauty and the Bloodshed’

3. Maar de Britten maken natuurlijk wel fantastische content, hebben geweldige humor én heerlijke hotels

'Na 5 jaar hard werken voor het oer-Hollandse Talpa, waar duidelijk leiderschap heerst - een idee dat vandaag bedacht wordt, morgen uitgevoerd kan worden en successen gevierd worden met de uitspraak ‘en door!’ - werd Talpa Global onderdeel van het Engelse ITV Studios. De Engelse bedrijfscultuur ligt vrij ver van de Nederlandse; ‘It was quite interesting at times’.

Maar de Britten maken natuurlijk wel fantastische content, hebben geweldige humor én heerlijke hotels. De hotelgroep ‘The Pig’ bijvoorbeeld ‘has become a byword for delicious, home-grown food and stylish, mismatched interiors’. Opgericht door voormalig chairman van de Soho House Group. Zeker een keer verblijven!

Tijdens mijn laatste trip in London logeerde ik in 'The Lost Poet' op Portobello Road. Ook zo goed gedaan qua design & materialen. Daar hing een ingelijst enveloppe van Mr Bingo. Een illustrator die onder andere werkt voor The Guardian en The New York Times. Hij werd bekend met zijn ‘hate mail’ project waarbij hij 'offensive' briefkaarten naar vreemden stuurde. De serie ‘Dirty Queen’ is zeker net zo sterk.'

Dirty Queen van Mr Bingo
Dirty Queen van Mr Bingo

4. Het fascineert dat we niet kunnen voorspellen welke ontwerpen eindeloos mooi blijven

'Ik hou enorm van design en van reizen. Overal waar ik naartoe ga, probeer ik iets te zien. Ook al is het tussen twee zakelijke afspraken door.

Wat je echt bijblijft van musea, galeries, concept stores, een Biënnale of Dutch Design Week is beperkt. Bij mij is het of groots, megalomaan zoals de bizarre tentoonstelling van Damien Hirst in Venetië, 'Treasures from the Wreck of the Unbelievable’, waarvoor hij 189 stukken maakte; het gebouw van Museu de Arte Contemporânea van Oscar Niemeyer, of iets heel kleins dat tot in de perfectie uitgevoerd is, zoals een snit van een Margiela kledingstuk.

Thuis hebben we de regel: alles moet useful én beautiful zijn. Een prachtige stoel die niet zit, komt er dus niet in, net als een lelijke afwasborstel. Misschien slaan we door, maar mooie ontwerpen waaraan alles klopt zijn zeldzaam.

Het fascineert dat we niet kunnen voorspellen welke ontwerpen eindeloos mooi blijven. Zoals The Eames Lounge Chair, de klassieke Porsche 911, de gebouwen van Frank Loyd Wright.

Een design-klassieker ontwerpen, is dat gewoon een toevalstreffer? Of is de ontwerper een visionair?

Op de Dutch Design Week kreeg ik een rondleiding van de gepassioneerde directeur Martijn Paulen. De self-powered solar light Sunne van Marjan van Aubel klopt helemaal.

De keramische muur van de Groningse Tjeerd Veenhoven voor het ‘What if lab’ van Sweco is ook ingenieus. Een keramische regenwaterretentiepaneel als oplossing voor de wolkbreuken in de hete zomermaanden. Grote hoeveelheden regenwater worden opgeslagen in de verticale muur en verdampen door warmte van de zon vanwege de poreuze aard van de keramiek. Het koelt de muur af en vermindert de hittestress die we vaak voelen in onze dichtbebouwde stedelijke omgeving. #sweco #whatiflab #ddw22

Nu kwam ik onlangs de AI-NIMALS® tegen van Jona Rotting. Wat zou er gebeuren als Apple de natuur zou overnemen? In de ware AI-aard/-geest van ontwerp-god Jony Ive maakte hij deze afbeeldingen.

Als we het dan hebben over useful, wat een scary gedachte… maar beautiful vind ik ze wel.'

Een AI-NIMAL® van Jona Rotting
Een AI-NIMAL® van Jona Rotting

5. Ver is heerlijk, maar ik kan ook genieten van een Belgisch dorp met luiken voor de ramen en dan een verlaten café binnenlopen met een slome barman

'Wanderlust. Ik heb het. Heel vaak. Moeilijk vind ik de saaiheid van het dagelijkse leven en van routine. Als het even kan, ga ik op reis. Een ander perspectief op de wereld. De schoonheid en de lelijkheid. Intense en waardeloze ontmoetingen. Maar altijd inspiratie!

Aan die eindeloze werkdagen zal je niet terugdenken. Wel aan die ondergrondse wodka-kantine in Moskou met een voormalig KGB-lid, de dag dat je wakker werd in Tel Aviv en bleek dat je door het luchtalarm heen had geslapen, de Senegalese bakker die voor zijn shift je zoon leerde vissen met een touwtje, de ruziënde drugdealers op de boot naar Little Corn Island, Nicaragua. De starende Trump voters in White Sulfur Springs, Montana.

Herinneringen die spontaan bovenkomen. Tijdens een meeting zit je opeens weer in die speakeasy bar in Tokyo of lepel je een dessert van de bar in restaurant Machneyuda, Jeruzalem. Ver is heerlijk, maar ik kan ook genieten van een Belgisch dorp met luiken voor de ramen en dan een verlaten café binnenlopen met een slome barman.

Reizen. Definieert het wie je bent?

Neuropsycholoog en professor Lutz Jäncke deed onderzoek naar reizen: ‘We zijn wat we ons herinneren. De informatie die in ons geheugen is opgeslagen, omvat het hele scala van onze persoonlijke ervaringen. Vakantie- en reisherinneringen nemen een prioriteitspositie in binnen dit rijk van ervaringen, en daarom zijn ze belangrijke pijlers van onze persoonlijkheid.'

Roadtrips zijn ultiem. Zeker met veel tijd en weinig plan. Op advies van Zwier Veldhoen (mijn voormalig partner bij They, die helaas te vroeg overleed) toerden we de waanzinnige ‘Road To Hana’ op Maui, Hawaï. Mijn speciale vriend Hans van Walbeek bood ons zijn huis aan in zijn geliefde Ierland, we pakten de Wild Atlantic Coastal drive. In mijn favoriete Kaapstad is de Chapman’s Peak Drive niet te missen.

Hier tenslotte een lijstje, overweeg er één of een paar... https://www.mrporter.com/en-us/journal/travel/the-worlds-most-scenic-drives-573774.'

'Wanderlust, ik heb het'
'Wanderlust, ik heb het'

Komende week is Deniz Alkaç, Founder/MD/Executive Producer Bruut Amsterdam, curator van #RPOTDFAW.

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie