Gunay Uslu wordt ceo Corendon, neemt ontslag als staatssecretaris Media

Ze keert terug naar het bedrijf van haar broer Atilay na een 'zeer dringend beroep'. Ceo Steven van der Heijden moet functie neerleggen.

Gunay Uslu
Foto: Martijn Beekman

Gunay Uslu heeft haar ontslag als staatsecretaris cultuur en media ingediend en is benoemd als ceo van reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon. Zij volgt Steven van der Heijden op. Eerder was Uslu ook al werkzaam voor Corendon, het bedrijf dat is opgericht door haar broer Atilay.

Dat Uslu na haar termijn als staatssecretaris zou vertrekken was in maart dit jaar al duidelijk geworden. In een debat met de Tweede Kamer kondigde ze terloops aan te vertrekken na deze kabinetsperiode. ‘Dan ga ik weer ondernemen’, zei ze. 

Dringend beroep

Dat gebeurt nu eerder dan ze had voorzien. Uslu schrijft dat het ‘geen gemakkelijk besluit’ was. Er werd een ‘zeer dringend’ beroep op haar gedaan, omdat de huidige ceo Steven van der Heijden zijn functie moet neerleggen wegen persoonlijke omstandigheden.

Van de Heijden blijft samen met eigenaar Atilay Uslu wel in een niet-statutaire rol deel uitmaken van de directie. Hij zal zich daar parttime vooral bezighouden met strategische projecten en de coaching van de nieuwe directieleden.

Naast Uslu zijn dat daarin Harry Nigten, die wordt benoemd als cfo, en Simone van den Berk, de nieuwe coo. Atilay Uslu blijft zich bezighouden met de hoteltak van Corendon en de organisatie op Curaçao.

Loopbaan bij Corendon

Vanaf het begin is Gunay Uslu (51) betrokken geweest bij Corendon. Samen met haar broer bouwde ze eind jaren negentig de reisorganisatie op.

Ze studeerde cultuurgeschiedenis aan de UvA en promoveerde in 2014. Daarna combineerde zij een docentschap aan de UvA met verschillende bestuurlijke en toezichthoudende functies in de culturele sector.

In 2015 kwam ze weer deels bij Corendon werken, ditmaal bij de hoteltak. Ze ontwikkelde er onder meer Het Corendon Village-hotel in Badhoevedorp en het Mangrove Beach Resort op Curaçao.

Explosieve dossiers

Gunay Uslu was vanaf januari 2022 staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet Rutte IV. Ze kreeg daar met enkele explosieve dossiers te maken, zoals de onveilige werksfeer bij de NPO en de mogelijke intrekking van de status van publieke omroep van omroep Ongehoord Nederland. 

Deze week besloot ze dat ON zijn voorlopige erkenning behoudt omdat ze te weinig juridische basis ziet om nu zo’n ‘verstrekkend besluit’ te nemen.

Brief van Gunay Uslu over haar ontslag
Brief van Gunay Uslu over haar ontslag

Plaats als eerste een reactie

Ook een reactie plaatsen? Word lid van Adformatie!

Word lid van Adformatie → Login →
Advertentie