Premium

Hoe een fotostudio uitgroeide tot internationaal mediaproductiehuis

Fotostudio Lukkien zag 51 jaar geleden het levenslicht in een kerk in Veenendaal. Nu is het een van de grootste productiehuizen van Europa.

Beeld: Marijn Scheeres

Het verhaal van Lukkien is indrukwekkend. In 1972 besloot de toen 22-jarige Bouke senior, die toen nog in loondienst werkte als fotograaf, dat hij het ook zelf kon. Zoals vermeld, in een voormalig godshuis dat al snel de grootste fotostudio van Nederland werd. Niet groot genoeg zo bleek, want al snel volgde een aantal uitbreidingen totdat in 2001 het huidige complex aan de Copernicuslaan onderkomen werd van Lukkien. Fotografie is nog steeds een belangrijk onderdeel, maar inmiddels vormen video en andere vormen van visuele en audiovisuele content, zoals CGI en animatie, een groter deel van het pakket.

Lukkien
Lukkien

Inmiddels wordt Lukkien (‘honderd procent in handen van de familie’), geleid door de oudste zoon van Bouke senior, Bouke junior. Hij werkt daarbij nauw samen met zijn broer Melle en ook hun moeder is nog steeds actief binnen het bedrijf. ‘Het is geweldig dat wat mijn vader 51 jaar geleden startte, is uitgegroeid tot het bedrijf wat het nu is. Ons 50-jarig jubileum hadden we graag vorig jaar met hem willen vieren, maar helaas overleed hij in 2022. Geen jaar om iets te vieren. Maar dat maken we dit jaar goed, door met alle ‘Lukkieners’ op feestelijke wijze stil te staan bij het jubileum.’

Lukkien in de kerk
De kerk in Veenendaal - eerste onderkomen van Lukkien in 1972
Lukkien nu

Een tour door het complex, gegeven door de trotse Lukkien junior zelf, laat zien dat het motto van zijn vader, namelijk dat je alles zelf moet kunnen doen - het liefst onder één dak - , hier nog steeds hoog in het vaandel staat. Onder dit giga-dak bevinden zich: filmstudio’s, een geluidsstudio, loodsen met complete interieurs en rekwisieten, een complete decorbouw-afdeling, kantoren, een smaakvol ingericht bedrijfsrestaurant, een eigen castingbureau en oh ja, op het dak een eigen helidek. Hoog bezoek dat landt op Schiphol kan binnen twintig minuten in Ede zijn. En zelfs voor een hotel hoeven gasten de deur niet uit want er zijn twee in-house-hotelkamers – van alle gemakken voorzien. Ook makkelijk voor de werknemers die er een latertje van maken.

Geluidsstudio
Heliport

Virtual production

Bouke: ‘Tekenend voor Lukkien is dat we innoverend zijn. Zo zijn we van fotografie, zodra het kon, eind jaren 90, overgegaan naar digitale fotografie, toen kwam ons digitale bureau erbij dat websites kon bouwen, daarna, begin jaren 90, doken wij in de special en visual effects en werkten wij mee aan de productie van Abeltje en de film Minoes met de pratende katten. Dit leverde hoog bezoek op van regisseurs als Lars von Trier en Peter Greenaway die al die nieuwe technieken graag kwamen bekijken.

Ons meest recente pronkstuk is virtual production. Dit betekent dat we in een studio met een megagroot LED-scherm als achtergrond. Doordat deze achtergrond in 3D wordt gegenereerd, beweegt het in perspectief mee met de camera waardoor je een setting krijgt – in de studio – die niet van echt te onderscheiden is. Zo hebben we laatst, midden in de winter, een commercial voor Zeeman gedraaid in een zonovergoten park. In de studio hadden we een decor gemaakt met een vlonder, een vijvertje en een schommel op een veldje. Op het LED-scherm werd de set aangevuld met de rest van het park. Bouke: ‘Naast het feit dat je niet afhankelijk bent van de seizoenen en het weer, hoef je ook niet met het hele productieteam te reizen wat natuurlijk gunstig is voor de carbon footprint.’ 

Bouke Lukkien
Bouke Lukkien in zijn kantoor
Kantoor Lukkien

De tour eindigt in het kantoor van Bouke met kersenhouten inrichting en persoonlijke rekwisieten, ademt een totaal andere sfeer uit dan de rest van de kantooromgeving dat sterk doet denken aan de inrichting van een Star Wars-ruimteschip. Toch heeft het ontwerp van het kantoor van Bouke ook een stevige link met de science fiction-serie. Bouke: ‘Voor het maken van een commercial voor Henkel hadden we een afspraak bij de grote filmregisseur George Lucas in zijn kantoor, een boerderij in San Francisco. De inrichting van die boerderij, de ruimte waar Star Wars is bedacht, was de inspiratie voor deze inrichting. Dit is overigens wel de poor man’s version hoor. Het is leuk om te zien dat mensen verrast zijn als ze hier binnenkomen. Ik ben een heel groot deel van mijn leven hier, dus waarom zou ik het dan niet een beetje leuk inrichten?’

premium

Word lid van Adformatie

Om dit artikel te kunnen lezen, moet je lid zijn van Adformatie. 15.000 vakgenoten gingen jou al voor! Meld je ook aan met een persoonlijk of teamabonnement.

Ja, ik wil een persoonlijk abonnement Ja, ik wil een teamabonnement
Advertentie